Urbanisme aprova provisionalment 15 ARE a les comarques gironines

Publicat el 07 de març de 2009 a les 19:33
 
Altres tres municipis que han expressat discrepàncies amb el projecte són Vidreres, Ripoll i Torroella de Montgrí. Les ARE han quedat aprovades provisionalment perquè 'no hi ha raons urbanístiques' per tombar-les i ara és el conseller de PTOP, Joaquim Nadal, qui haurà de decidir si es tiren endavant o es descarten.
 
Després de l'aprovació inicial del Pla Director urbanístic de les àrees residencials estratègiques de l'àmbit de les comarques gironines, va començar el període d'exposició pública. Aquest dimecres Urbanisme ha fet l'aprovació provisional a l'espera que el conseller faci l'aprovació definitiva. En el camí ha caigut una de les ARE, la de Banyoles. El director general d'Urbanisme a Girona, Pere Solà, ha explicat que l'Ajuntament ja va mostrar el seu desacord en el tràmit de l'aprovació inicial i que hi ha arguments que demostren que era 'poc viable' tant pel lloc on estava situada com per l'organització urbanística.
 
Per això, Banyoles ja no serà una de les poblacions que tindrà una ARE a les comarques gironines. Però no ha estat l'única població que s'ha mostrat en contra del projecte. Se n'hi han sumat tres més: Vidreres, Torroella de Montgrí i Ripoll. En els dos primers casos ha estat el govern municipal el que s'hi ha oposat mentre que a Ripoll hi va haver un referèndum on la majoria de la població va manifestar que no volia l'ARE.
 
Tot i que han quedat aprovades provisionalment, Solà ha explicat que és bàsicament per una qüestió tècnica. I és que les tres poblacions s'han oposat a l'ARE massa tard i sense cap argument urbanístic que justifiqui que tombin el projecte. Per això, ha passat per la comissió i haurà de ser el conseller Nadal qui, la setmana que ve, decideixi què passarà amb les ARE d'aquestes tres poblacions.
 
Solà creu que es podrien deixar per 'una segona volta' i lamenta que, en alguns casos, s'hi hagin oposat per 'interessos polítics locals' que han donat una visió 'esbiaixada'. 'Algú malintencionadament ha explicat que són barris per fer segregació social', ha criticat Solà i, per això, creu que 'explicant-ho bé' les poblacions podrien estar a favor, més endavant, de les ARE.
 
Provisionalment, el Pla Director inclou 15 ARE en 10 municipis. Sobre una superfície total de 118 hectàrees hi haurà 6.813 habitatges. Les ARE són una de les respostes del Govern a les necessitats d'habitatge. Són sectors on hi conviuen al 50% habitatges lliures amb els de protecció oficial i han de complir alguns requisits com que tinguin els equipaments i serveis necessaris per a la població.
 
A Figueres hi haurà dues ARE amb 1738 habitatges en una i 328 en l'altra. A Girona també en són dues de 522 i 388 habitatges. A Olot n'hi preveuen una amb 431 habitatges. A Palafrugell tres amb 116, 122 i 145 habitatges. A Ripoll una amb 489 habitatges. A Roses preveuen construir-hi 995 habitatges; a Sant Feliu de Guíxols 466; a Torroella de Montgrí hi hauria 234 habitatges en l'ARE que l'Ajuntament no veu amb bons ulls i 222 en l'altra. A Vidreres l'ARE preveu 296 habitatges.
 
EL POUM 'excessiu' de Bàscara aprovat
 
Després que Urbanisme suspengués el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Bàscara en la comissió del maig del 2007, aquest dimecres ha quedat finalment aprovat. D'entrada els problemes que tenia el Pla i que ja 's'han corregit' són que preveien massa habitatges i incloïa dos traçats alternatius del TGV. De fet, la comissió ja va manifestar que només admetria 150 dels 350 habitatges previstos inicialment per l'Ajuntament. El Pla finalment aprovat destina una parcel·la on es preveia habitatge a zona d'activitat econòmica i inclou només el traçat del TGV aprovat.
 
En la mateixa comissió del 2007 tampoc va aprovar el POUM de Cassà de la Selva que finalment ha quedat aprovat aquest dimecres. El problema era que faltava la memòria mediambiental. El pla preveu passar de 9.000 a 16.000 habitants a la població.
 
El POUM de Molló, també aprovat
 
La comissió també ha aprovat el POUM de Molló que preveu incrementar la població amb 199 habitatges més distribuits en dos sectors. 'És un creixement raonable', ha afirmat Solà que considera que un dels punts forts del Pla de Molló és que evita que es construeixi davant la façana de l'església de Santa Cecília, un perfil 'emblemàtic' per la població i la zona.
 
Tot i quedar aprovat hauran de sol·licitar un informe a Medi Ambient perquè doni el vistiplau a l'ampliació d'una zona industrial per assegurar-se que s'adequa a l'entorn.
 
Dos suspesos
 
La comissió ha suspès amb la condició que es millori la proposta el projecte de construcció de 24 habitatges al sector Es Llané de Cadaqués. Solà ha detallat que el motiu principal és el 'poc encert' en la construcció en un perfil 'molt característic' de la costa de Cadaqués perquè afectaria al front marítim.
 
L'altre suspès de la comissió és un Pitch and Putt a Arbúcies. Hauran de reformular la proposta i entrar en detall per justificar el projecte perquè afecta al pla de protecció de Parc del Montseny.