Víctimes de violència masclista aprenen arts marcials per repel·lir agressions

La prova pilot del Programa de Reforç Emocional i Físic de la Policia Municipal de Girona ha estat satisfactòria i ja han començat un nou curs

  • Una classe d'alumnes de la UB -
Publicat el 24 de novembre de 2011 a les 13:44
Ajuntament i Policia Municipal han fet balanç dels programa i han presentat les activitats per consciènciar contra la violència masclista acompanyats de la ceramista Elisenda Pipió. Foto: Marina López / ACN

Una trentena de dones víctimes de violència masclista han après tècniques de defensa personal per autoprotegir-se en casos d'agressions i ser capaces de repel·lir un atac. La Policia Municipal de Girona ha fet una prova pilot amb la primera edició del Programa de Reforç Emocional i Físic (PREF) i conclou que els resultats han estat molt satisfactoris. De fet, ja ha començat una nova edició del curs a principis d'aquest mes amb set dones. L'objectiu és ajudar les víctimes de violència de gènere a guanyar autoestima i confiança i que siguin capaces de protegir-se físicament. La nova edició inclou una instructora d'arts marcials específiques que es basen en la flexibilitat i l'aprofitament de la força.

Una psicòloga i una experta en defensa personal són les encarregades d'impartir el Programa de Reforç Emocional i Físic a dones víctimes de violència masclista. En la posada en marxa del curs, van entrevistar un total de 47 dones, de les quals 27 hi van acabar participant. En aquesta nova edició, que ha començat a principis d'aquest mes, ja han entrevistat deu dones de les quals set han començat el programa.

La sotsinspectora de la Policia Municipal de Girona, Irene Alcaide, ha explicat que intenten facilitar al màxim l'accés de les dones al curs i que, de fet, l'únic barem és que siguin víctimes de violència. "Ni tan sols cal que hagin denunciat les seves parelles", ha explicat Alcaide que diu que aquestes dones "viuen amb por" i moltes vegades senten pànic només de pensar en denunciar. "Anem pas a pas", detalla la sotsinspectora.

L'objectiu del programa és doble. D'una banda el reforç emocional partint de la base que les víctimes tenen una sensació d'inseguretat molt elevada i cal augmentar la seva autoestima i, de l'altra, l'autoprotecció perquè siguin capaces de repel·lir un atac. En aquestes classes treballen des de la premissa que les reacció violenta és la darrera opció per resoldre una situació però recalquen que si arriba el cas que la força és l'única sortida per defensar la seva integritat o la dels seus fills, no dubtin en usar-la.

Les classes de defensa personal treballen sobre desplaçaments i equilibris davant una empenta o un cop, sempre mirant d'esquivar l'agressor i després fugir. També aprenen a desfer-se d'agafades a diferents parts del cos, com el canell o el coll, i a defensar-se des de terra després de caure per poder-se incorporar i fugir el més ràpid possible.

Una de les novetats del nou curs respecte a l'anterior és que han incorporat una instructora especialista en arts marcials específiques per a dones. La monitora ha detallat que a partir de les arts marcials clàssiques japoneses les adeqüen a les característiques femenines per aconseguir que siguin més eficaces. Es tracta d'aprofitar i potenciar la flexibilitat, suplir la manca de força i , sobretot, aprofitar la distància amb l'agressor.

Exposicions, xerrades i concentracions

Al llarg de tota la setmana Girona acull un seguit d'activitats per rebutjar la violència masclista entre les quals hi ha exposicions, xerrades i concentracions d'origen divers. Divendres hi haurà la lectura del manifest institucional a la Diputació de Girona i també la convocada per CCOO davant els Jutjats, sota el polèmic títol 'Crisi+retallades=Dones assassinades'. També hi ha una exposició de cartells de campanyes de sensibilització a la seu del Govern i xerrades sobre dones i mitjans de comunicació, l'assetjament sexual o què fer contra la violència de gènere. L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha afirmat que no es pot abaixar la guàrdia contra la violència de gènere i que la ciutat ha de continuar programant activitats per explicitar el rebuig.