
El Departament de Territori i Sostenibilitat ha adjudicat finalment la gestió d'Aigües Ter Llobregat (ATLL) al consorci liderat per Acciona Agua. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha signat aquest dimarts la proposta d'adjudicació del servei que presta actualment l'empresa pública a favor del consorci d'empreses liderat per Acciona perquè "ofereix un millor preu de l'aigua", tal com es requeria en el plec de clàusules del concurs públic, segons ha informat el Departament en un comunicat.
L'objectiu del procés de privatització d'ATLL és "garantir la viabilitat del servei durant els 50 anys que dura la concessió", indica Territori, que espera ingressar 1.000 milions d'euros (300 milions de manera immediata i 700 milions més al llarg d'aquestes cinc dècades). L'àmbit d'actuació d'ATLL correspon a les comarques del Vallès Oriental, l'Alt Penedès, l'Anoia, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Garraf, el Maresme, la Selva i el Vallès Occidental, el que representa uns 1.800 km2.
El Departament de Territori i Sostenibilitat s'ha decantat per l'oferta presentada pel grup integrat per Acciona Agua SA (de la família Entrecanales), Aigües de Catalunya Ltd, Gopa Consulting SL, Acacia ISP SL, Global Buridan SL, Global Lubbock SL i Gestió Catalana d'Aigües SA. A més d'Acciona, el procés havia rebut una segona oferta, la del grup liderat per Aguas de Barcelona SA (Agbar). La Mesa de Contractació ha analitzat la documentació aportada per les dues ofertes de manera "objectiva, rigorosa i detallada", assenyala el Departament.
La decisió arriba un mes després de de tancar el període per concórrer a la concessió, que es va acabar el passat 5 d'octubre amb una ampliació de termini. La concessió de l'ATLL s'ha fixat per a 50 anys (fins al 2061) i, segons consta a la documentació, la concessionària podrà extreure fins a 166 hectòmetres cúbics anuals durant bona part d'aquest termini.
El conseller, però, ha assegurat en diverses ocasions que tot i la privatitizació ATLL "continuarà essent una concessió pública controlada administrativament", però justifica la decisió per poder quadrar el pressupost de la Generalitat. A més, Recoder també ha afirmat que la concessió ja preveu una quantitat que garanteix el cabal ecològic del Ter al llarg de tot l'any. En concret, l'estudi de viabilitat de la concessió d'ATLL preveu un transvasament màxim de 5,7 metres cúbics per segon.