El projecte de renaturalització del riu Congost al seu pas per Granollers pot ajudara reduir el risc d'inundacions. Així ho creu l'Ajuntament de Granollers, que recorda que actualment, el riu està canalitzat de forma artificial per dos murs longitudinals i un seguit de travesses horitzontals que creen un curs rectilini de l'aigua, fet que propicia que l'aigua agafi gran velocitat en cas de pluges intenses o avingudes.
L'objectiu de les actuacions que s'estan duent a terme és recuperar una dinàmica del riu amb millor funcionalitat i més segura, i restaurar un paisatge fluvial naturalitzat, amb diversitat d'hàbitats. Les intervencions s'han dissenyat seguint experiències prèvies executades amb èxit en trams del riu Congost a l’altura de Palou (projectes amb la Fundación Biodiversidad i l'Agència Catalana de l'Aigua) i el Lledoner (projecte europeu LIFE Alnus).
S'ha començat retirant la vegetació al·lòctona que incrementa el risc d’inundabilitat, especialment les espècies exòtiques invasores com la canya o l’ailant. Aquesta vegetació suposa un risc perquè pot col·lapsar les lleres i les infraestructures viàries que les travessen, en cas de riuades.
Després, s'integrarà un tram del mur del riu en un marge natural, per restablir la connectivitat del riu amb el parc i afavorir la millora del comportament hidràulic, especialment en avingudes fluvials mitjanes.
L'actuació contempla suprimir la part superior del mur d’aigües altes en uns 240 m del marge esquerre del riu Congost i crear un talús vegetat que farà la funció d’integració ambiental del mur de formigó actual. Es tracta d'una supressió parcial de la part visible del mur, mantenint-se el mur soterrat per a la protecció de les canalitzacions i serveis que passen pel camí fluvial. Aquesta actuació no suposa un increment del risc d'inundabilitat a la ciutat, ja que el passeig Fluvial i el parc del Congost actuen com a barrera d'absorció de l'aigua.
Finalment, s'eliminarà la part central de les travesses transversals de formigó de la llera baixa i s'endarrerirà l'escullera, amb l'objectiu d'obtenir una nova llera ampliada dels 20 als 41 m d'amplada. Això permetrà recuperar la dinàmica fluvial i reduir el risc d’inundabilitat. Treballs similars s’han efectuat anteriorment als trams del riu Congost a Palou (2008-2022) i al Lledoner (2019).