Alumnes de Granollers recorden el bombardeig de la ciutat del 1938

La projecció d'un documental i una xerrada sobre periodisme de pau protagonitzen la jornada

Publicat el 18 d’abril de 2012 a les 18:30
Recordar els fets tràgics que fa 74 anys van sacsejar Granollers i prendre consciència que tothom té un paper a fer en la construcció d'un món més just. Aquests han estat els dos eixos principals sobre els que ha girat l'acte de record del bombardeig de Granollers del 1938, celebrat aquest dimecres al Teatre Auditori de Granollers. Tots els alumnes de segon de batxillerat dels set centres de secundària la ciutat (uns 420 joves acompanyats de professors) han participat en l'acte i han seguit amb atenció les paraules dels ponents i l'actuació dels companys de primer de batxillerat artístic de l'IES Celestí Bellera.

El bombardeig que va canviar la vida de la ciutat ha estat el fil conductor, un any més, d'un acte que esdevé un compromís amb la pau. L'historiador Joan Garriga ha iniciat els parlaments recordant el matí del 31 de maig de 1938 en què l'Aviació legionària de la Regia Aeronautica (les forces aèries italianes) va bombardejar Granollers. Hi van morir 224 persones. Garriga ha parlat també del tràgic balanç de la Guerra Civil a la nostra comarca: més de 1.600 persones van perdre la vida durant el conflicte, d'un i l'altre bàndol. Finalment, després de destacar que, malgrat el dolor, la ciutat ha superat l'oblit conreant la pau, ha volgut recordar que "l'acte d’avui és per la ciutat de Granollers, però també per totes les ciutats del món que encara viuen sota l’amenaça de les armes".

Periodisme de pau
Tot seguit, la periodista Rita Marzoa ha parlat sobre periodisme de pau. Marzoa ha recordat que "la guerra no és res més que el fracàs de la paraula, que és l'eina de la meva professió". Ha convidat els nois i les noies a aturar-se a pensar quins valors hi ha darrere de cada titular que llegim en els mitjans de comunicació, a ser crítics i a preguntar-se quina societat estan construint i si és la que realment volem. Marzoa ha sentenciat que "cadascú de nosaltres, des de la seva professió, des de la societat civil, està posant un gra de sorra per construir un món més just".

Per la seva banda, l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, ha convidat els joves a no oblidar els fets que van passar a Granollers. El batlle també ha demanat als alumnes que, quan passegin pels carrers de la ciutat i vegin els símbols que hi ha al paviment, recordin la ciutat destruïda i el patiment de les persones que van viure el bombardeig en primera persona. I, sobretot, els ha demanat que no oblidin que ara mateix en alguna ciutat del món hi ha gent que pateix les conseqüències d’un conflicte armat. Aquesta activitat s'inclou en el actes de commemoració del 74è aniversari del bombardeig de Granollers, dins la campanya Granollers, vila oberta a la pau 2012, que tindrà lloc durant el mes de maig.