Del 10 al 12 de maig Granollers tornarà a viure les Fires i Festes de l'Ascensió, amb un ampli programa cultural i festiu, una proposta molt popular al centre de la ciutat, i la tercera edició de la fira d'Economia Verda i Circular al Parc Firal. Un itinerari per diferents places i espais al centre de Granollers, per la ciutadania i oberta als visitants que vulguin descobrir l'Ascensió, i també el comerç i els diferents atractius de la ciutat.
Aquest any es torna a celebrar la Fira d'Economia Verda i Circular (EVC) al Parc Firal. És la primera mostra especialitzada a Catalunya sobre aquesta temàtica, una fira on descobrir productes i serveis que aposten per un model econòmic responsable i una vida sostenible.
La Fira EVC s'organitza en 3 espais temàtics. "Menjar bé", amb una proposta d'alimentació de proximitat, i presentant la tradició agrària de la comarca amb l'exposició de bestiar i activitats a Valors de Pagès. "Viure bé", on conèixer diferents propostes per fer de casa nostra un espai més eficient i saludable. I "Moda bé", un punt de trobada per prendre consciència i descobrir tot un món de possibilitats més sostenibles per equipar-nos i ser part d'un canvi positiu pel planeta.
Cada espai temàtic inclourà una exposició, una zona d'activitats participatives i una mostra comercial, amb expositors i estands on rebre assessorament i adquirir productes i serveis, perquè empreses i entitats del sector puguin exposar les seves propostes, a la vegada que sensibilitzar la ciutadania per fer el salt cap a un futur més sostenible. L'oferta al Parc Firal es completa amb l'espai gastronòmic de food trucks, de 12 a 22 h (diumenge fins a les 20 h) i programació musical. Per altra banda, també se celebrarà la 3aedició de l'EVC LAB, una jornada tècnica amb ponències, taules rodones i espais de networking que promouen el debat actiu, l'intercanvi d'idees i la col·laboració entre els assistents. Serà el dimecres 8 de maig a partir de les 8.45 h a l'Hotel Ciutat de Granollers.
Fires al centre
Distribuïts pel centre de la ciutat es despleguen altres espais temàtics i d'expressió entorn de la sostenibilitat i la transició verda, que complementen l'oferta firal en un ambient festiu. Des de divendres 10 fins a diumenge 12 de maig, Roca Umbert acollirà una varietat de tallers, conferències i competicions, organitzats per Jugar x Jugar. Tindran lloc el divendres i dissabte, de 10.00 a 14.00 hores i de 15.30 a 21.00 h. Mentre que el diumenge, l'horari serà de 10.00 a 14.00 hores i de 15.30 a 19 hores. Una altra de les activitats destacades és el Tast de Vins D.O. Alella, el divendres 10 de maig de 13.00 a 14.00 hores a la plaça de l'Església amb la influencer i experta en vins, Marta Clot. Aquest esdeveniment està organitzat per Cheese Party. Seguidament, a les 18.00 h, la plaça de l'Església serà testimoni de la ballada de sardanes amb la participació de l'orquestra La Principal de La Bisbal.
Per altra banda, el divendres de 19.30 a 21.00 h i el dissabte de 12.30 a 14 h i de 16.0 a 18.00 h el públic podrà gaudir d'una estona de música amb La Lola Van DJ a la plaça de l'Església.En l'àmbit artístic, es farà un Taller de manualitats amb la Marta Clot el divendres, de 10 a 14 h i de 16 a 18 h a la Plaça Maluquer i Salvador. Enguany tampoc hi faltaran les classes obertes de Swing, que finalitzaran amb una ballada amb tots els assistents. Això serà el dissabte 11 de maig de 12.30 a 14 h. Finalment, el mateix dissabte de 10 a 14 hores i de 16 a 19 h, la plaça de la Porxada serà l'escenari d'una mostra d'oficis tradicionals, una oportunitat per descobrir i apreciar els oficis tradicionals.
La cercavila i el pregó amb la Teresa Maria Riera
El pregó se celebrarà el dimarts 7 de maig, i com ja és tradicional, l'Esteve i la Plàcida rebran la pregonera d'enguany, Teresa Maria Riera, i l'acompanyaran fins a la Sala Tarafa, on a les 19.30 h llegirà el pregó. La Teresa Maria és la responsable de la botiga de roba Can Baldufes de la plaça dels Cabrits, un establiment familiar fundat pel seu besavi Josep Riera Sayol el 1888. La Teresa ofereix productes de proximitat i fabricats de manera responsable, la qual cosa fan de Can Baldufes un comerç singular i atractiu al bell mig de Granollers.
De fet, la seva trajectòria va ser reconeguda l'any 2015 per la Generalitat de Catalunya amb el Premi Nacional als Establiments Comercials Centenaris. A més d'estar darrere el taulell, la Teresa Maria també s'ha implicat en la ciutat impulsant la creació de l'associació de comerciants del Rec al Roc. El seu compromís cívic també l'ha portat a participar en altres iniciatives, com la Mitja Marató, des d'on va coordinar els voluntaris durant més de 20 anys.
El fem un llibre
Divendres de l'Ascensió, 10 de maig, és el dia que nens i nenes fan un llibre gegant i col·lectiu amb l'ajut de la seva imaginació i dels il·lustradors i il·lustradores que hi posen les imatges. A partir de les 10.30 h, la Porxada tornarà a ser un oasi de creació, ja que les escoles artístiques de dibuix de la ciutat participaran com a il·lustradors de l'activitat i junts crearan el 43è llibre gegant.
La passada
Les Mulasses, un element del bestiari festiu català, seran protagonistes de la Passada. Aprofitant el passat ramader i agrícola de les festes de l'Ascensió i que l'entitat l'Olla dels Pobres presentarà la Mulassa de Granollers com a nou element festiu, es convertirà la Passada d'enguany en una mostra de les mulasses més conegudes del país: Torredembarra, Salou, Arboç, Garot de Tarragona, Girona, Castellbisbal, El Prat i Falset. Així, doncs, el dissabte 11 de maig a les 11 h a la Porxada, tindrà lloc la plantada de les Mulasses. A les 12 h gaudirem d'una actuació de contes i titelles a càrrec de la Mulababa de Girona a la plaça de la Porxada. I a les 18 h començarà la cercavila fins a arribar a la Porxada a les 19.30 h.
La tripleta i les havaneres
L'Ascensió també és música. Una de les actuacions més desitjades i que compta amb un públic molt fidel és 'La Tripleta de l'Ascensió', que és la triple actuació d'una de les quatre grans orquestres de Catalunya i que inclou les sardanes, el concert i el ball final. Aquest any li tocarà l'honor a la Orquestra Principal de la Bisbal, fundada l'any 1888 i que segur que aconseguirà omplir les 1.500 cadires de la plaça. Un dels altres actes musicals més mítics i esperats de la festivitat són les havaneres de l'Ascensió. Enguany una de les novetats serà que es tornarà a celebrar la 14a Trobada d'Havaneres Memorial Andreu Tura després de 30 anys de la seva última edició, l'any 1994. Per celebrar-ho gaudirem de les actuacions d'Ultramar i de Son de l'Habana al Parc Torras Villà, tal i com es feia fa 3 dècades, i, com no podria ser d'una altra manera, es podrà degustar de nou del tradicional rom cremat.