
Caldes de Montbui inaugurarà dissabte a les sis de la tarda la plaça de Can Rius, un nou espai al centre històric del poble que sorgeix de l'enderroc de les parts més degradades de l’antic balneari i que, segons destaca l'Ajuntament, "dignifica l'entorn de les termes romanes i afegeix atractiu als elements patrimonials que hi ha al seu voltant, i se suma a les accions per fer més agradable el recorregut turístic de la vila termal". El projecte ha tingut un cost de licitació de 305.600 euros, i ha comptat amb les subvencions del Pla de Barris de la Generalitat i de la Xarxa Barcelona Municipis de Qualitat de la Diputació de Barcelona. Cada una de les administracions assumeix la meitat dels costos.
Llums que indiquen el recorregut
La plaça és un espai obert i diàfan, de 860 metres quadrats, que permet el pas sota les voltes que fins ara suportaven l'estructura més degradada del balneari de Can Rius. En la línia d'afavorir el passeig, el projecte ha inclòs la instal·lació d'il·luminació a través de leds al terra que indica el recorregut dels vianants. També s’han recuperat, a través de la pintura, els motius que hi havia esgrafiats a la volta que dóna accés a la plaça, entre les termes romanes i l’antic balneari.
"Les obres aporten un altre benefici al municipi en promoure una nova circulació de vianants, més segura i més còmoda, entre la plaça de la Font del Lleó i el carrer del Pont", subratlla el consistori, que recorda que centenars de persones fan aquest recorregut a peu cada dia per accedir al pont del parc de Can Rius, que és el principal punt d’unió entre el nucli urbà i la zona escolar i esportiva de les Cremades.
Consulta popular per decidir el nom
Per decidir el nom de la nova plaça, a finals de l'any 2011, l'Ajuntament va obrir un procés de votació en el qual van participar més de 800 veïns de Caldes. Les tres propostes van ser: Can Rius, Marià de Sans i Bette, i la Vila Xica. Can Rius va obtenir més vots; el nom ve del balneari que data del segle XVI. En aquell moment el balneari era conegut amb el nom de les cases de Joan Destorrent, el nom del propietari. No és fins finals del s. XVI , quan la vídua de Joan Bou (també antic propietari) es casa amb Joan Rius, mercader de Barcelona, que el balneari pren el nom de Can Rius, que s'ha mantingut al llarg de l'existència d'aquest edifici, primer com a balneari i més tard com a convent de monges.
