De fet, en moltes poblacions de casa nostra ja existeixen les anomenades vies de prioritat invertida. És a dir: carrers on la calçada i la vorera estan al mateix nivell, la velocitat està limitada i compten amb una senyalització especial que dona la prioritat als vianants. A Cardedeu es faria un pas més enllà: "És una iniciativa innovadora al nostre país. Una prioritat invertida que volem aplicar per tenir un pas de ciclistes en les dues direccions de forma segura", explica a NacióGranollers la regidora de Mobilitat, Verònica Vidal.
A Cardedeu, aquesta nova via es vol instal·lar al carrer Torrent Llibre, on la via ciclable existent que utilitzen moltes famílies –sobretot per accedir a l’escola Les Aigües- queda tallada: "És un tram de carrer curtet, però enllaçaria amb un carril un carril bici ja existent i amb els que tenim sobre la via del tren, per una banda, i els que tenim al passeig Colom i al barri del Poble Sec", relata la regidora.
"Ens trobem amb aquest tram que ara mateix té configuració de carrer, amb aparcament als dos costats, amb una vorera mitjana però accessible, i amb el pas de cotxes. Però necessitem que hi passin els bicicletes de forma segura. Per aconseguir-ho, faríem que el cotxe, en determinats punts, es veiés obligat a apartar-se perquè passessin les bicicletes", precisa.
El carrer bici és una iniciativa innovadora al nostre país.
La regidora reconeix que s'han fixat en els del centre i del nord d'Europa per aplicar aquest sistema: "A Cardedeu cada cop és un mitjà de transport més habitual. Volem facilitar la seguretat a l'anar en bicicleta, i aquests tipus de carrers ens hi ajudarien. Perquè també serviria per enllaçar amb la xarxa de carrils bici que porten cap a les escoles, facilitar l'autonomia dels més i afavorir la mobilitat sostenible", destaca.
Satisfacció entre els usuaris
Els usuaris de la bicicleta han rebut la notícia amb satisfacció. Maria Vidal, portaveu de Cardedeu Vital, una entitat que promou l'ús d'aquest mitjà de transport, ho ha explicat a NacióGranollers: "Ens agrada molt aquesta solució. No pot haver-hi carrils bici a tot arreu, i això és una solució més adequada pels carrers principals". També diu, però, que "en vials més secundaris fins ara s'optava per no fer res, i aquesta és una opció de baix cost que els ajuntaments poden aplicar a molts carrers".A més, diu que pot servir per convèncer els qui no estan convençuts de la implantació de la bicicleta: "No treu tot l'aparcament, per tant generes menys resistències entre el veïnat que no veuen clar això de treure cotxes".
En un document editat recentment, Cardedeu Vital defensa que per molts carrers de Cardedeu, la solució del carrer bici "és òptima", ja que "permet conservar bona part de l’aparcament i alhora garantir que els modes sostenibles puguin circular en les dues direccions, facilitant recorreguts més curts i directes per a qui es mou fent esforç físic, i evitant també que bicis i patinets vagin per la vorera".
En el tríptic, l'entitat explica que "a Sant Cugat s’està començant a implementar en barris amb una densitat d’habitatges i flux de vehicles similars als de Cardedeu".
Un mitjà de transport que creix
De fet, Cardedeu Vital aposta per seguir confiant en la bicicleta. Defensen que des que la xarxa ciclable connecta totes les escoles i instituts "els usuaris no han parat de créixer", cosa que diuen que queda demostrat amb l’augment de demanda de places d’aparcament de bicicletes i patinets als centres educatius i equipaments. L'entitat diu que "cal repensar els carrers per fer possible i real la convivència entre totes les maneres de desplaçar-nos". Això demanen que s'ha fer "impedint la velocitat dels vehicles de motor a través de barreres físiques i oferint de manera clara circuits accessibles, continus, segurs i agradables als modes sostenibles i als usuaris vulnerables, com infants i gent gran.És una opció de baix cost que els ajuntaments poden aplicar a molts carrers.
En aquest sentit, diuen que per a fer xarxa ciclable hi ha dues opcions: el carril bici, segregat de la resta del trànsit, per vies amples i amb volum de trànsit elevat; i precisament el carrer bici, més orientar a la convivència, per a carrers no tant amples i amb volum de trànsit reduït.
Més comerç de proximitat i més salut
Des de Cardedeu Vital es defensa que els comerços dels carrers que es pacifiquen augmenten la facturació i que "amb el progressiu encariment de la mobilitat, el comerç local té més futur que mai, sobretot si el fem accessible als clients de proximitat". A més, recorden les millores en salut i la baixada en despesa sanitària que suposa l'ús de la bicicleta.[impacte]