Catalunya cultiva 149ha. de mongeta del ganxet i només un 10% és autèntica

Publicat el 27 d’abril de 2006 a les 12:35
Quatre comarques (el Vallès Occidental, el Vallès Oriental, la Selva i el Maresme) concentren 149 hectàrees dedicades al cultiu de la mongeta del ganxet i només un 10% de la que s'hi cultiva compleix els requisits de la futura denominació d'origen protegida (DOP). Ho conclou l'estudi "La producció de mongeta del ganxet al Vallès i el Maresme Nord: situació productiva i valoració del mercat potencial", guardonat el 2004 pels Premis Caixa Sabadell, que es presentarà avui dijous 27 d'abril a l'Espai Natura Caixa Sabadell a les 19 h. La presentació de l'estudi anirà a càrrec de Joan Casals, de l'Escola Superior d'Agricultura de Barcelona (ESAB). El seu company Francesc Casañas parlarà de "Les varietats més adequades de la mongeta del ganxet" i el president de l'Associació de Productors de Mongeta del Ganxet (APMG), Ramon Casamada, explicarà quin és el "Manual de qualitat de la mongeta del ganxet". L'acte es clourà amb un tast de mongetes del ganxet cuites.

Els resultats de l'informe afirmen que la producció total és de 246.630 kg (al Vallès Oriental, un 54%; al Maresme, un 24%; al Vallès Occidental, un 13%; i a la Selva, un 9%). Quant a les característiques dels productors, el 21% ocupen superfícies i produccions molt elevades amb preus i rendiments mitjans, el 62% ocupen superfícies i produccions mitjanes-baixes amb preus i rendiments baixos i el 16,7% obtenen rendiments molt elevats amb superfícies i producccions molt baixes i preus molt alts, sempre segons les conclusions d'aquesta investigació.

Les 148 mostres recollides són molt heterogènies i allunyades dels estàndards requerits per la DOP (grau de ganxo i homogeneïtat), ja que només 16 mostres (un 10,8%) els compleixen. Finalment l'estudi recomana que el futur Consell Regulador de la DOP fomenti la depuració i/o la substitució del material cultivat per part dels productors interessats a participar-ne.

L'estudi és fruit del treball conjunt entre l'APMG i l'ESAB –centre adscrit a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)– i el seu objectiu era recollir dades sobre la producció de la mongeta del ganxet per organitzar el sector tan aviat com se li concedeixi la DOP, en procés.

La mongeta del ganxet és un dels cultius socials característics de la zona del Vallès-Maresme i de les comarques circumdants que ha resistit l'impuls de les varietats forànies gràcies al seu prestigi i a la participació en diversos plats locals. Es tracta d'una mongeta seca de grandària mitjana, de color blanc i arronyonada. Aquest forma, identificable amb facilitat, li dóna el nom del ganxet. El 1993 la Generalitat de Catalunya va atorgar a la mongeta del ganxet la denominació comarcal de producte alimentari del Vallès i es començar a treballar per aconseguir una DOP.

Encara que de recent constitució legal, l'APMG porta més d'una dècada treballant conjuntament amb l'ESAB per convertir la mongeta del ganxet en un producte que respongui a les necessitats actuals del mercat. L'ESAB, que dirigeix el projecte i el processament de dades, s'ha encarregat de recollir el màxim material existent mitjançant visites a productors i llavoristes. Després de realitzar una prospecció exhaustiva entre 148 productors, on s'han recollit les característiques de les explotacions i mostres de les mongetes cultivades, es va generar una base de dades.