Centenars de persones es concentren a Granollers per demanar la regularització dels immigrants i condemnar el racisme

L'acte ha coincidit amb el Dia Mundial del Refugiat

Publicat el 21 de juny de 2020 a les 19:45
Actualitzat el 21 de juny de 2020 a les 20:22
Centenars de persones s'han concentrat aquest dissabte a la plaça de l'Església de Granollers per demanar la regularització dels immigrants que viuen al país. L'acte coincidia amb el Dia Mundial del Refugiat i, a més de a la capital del Vallès Oriental, s'ha fet a altres ciutats més de tot Catalunya.

En el manifest, han destacat el seu desig d'"una nova normalitat on totes les persones tinguin els mateixos drets i oportunitats. Per no deixar ningú enrere, regularització per a totes". En aquest sentit, han exigit que aquesta regularització "es faci des de la justícia global com a única eina capaç de frenar un sistema capitalista, depredador, inhumà i racista, que separa les persones en funció de la seva pell, la seva utilitat per al mercat laboral o el seu origen". Per això han demanat a totes les administracions que "assumeixin les seves responsabilitats" i "garantir que totes les ciutadanes disposem dels mitjans per viure una vida que pagui la pena viure i lliure d’opresions".
 

Aspecte de la concentració a Granollers. Foto: Juanjo Bermejo



Els concentrats han criticat com s'entra a l'anomenada "nova normalitat": "Ens diuen que no volen deixar ningú enrere però veiem com més de 600.000 persones de tot l’Estat no poden ni accedir a l’Ingrés Mínim Vital, es planteja reobrir els CIEs i a més a més afegir-hi un mòdul de dones, on seguim sent víctimes diàries de parades per perfil ètnic, atacs i repressió policial racista".

Els concentrats demanen garantir l'empadronament com a "primer pas per aconseguir la regularització de la situació administrativa de les persones que arriben i eina per a garantir l’accés als drets bàsics com la salut, l’educació o l’assistència social". Fins i tot en absència total de sostre.

També defensen que "el treball és un dret i com a tal cal desvincular-lo de les necessitats del mercat de mà d’obra" i rebutgen "les mesures utilitaristes i mercantilistes que
condicionen els drets de les treballadores al sector en el qual puguin
desenvolupar la seva activitat". Critiquen que "el requisit d’obtenir un contracte, com marca la racista llei d’estrangeria, queda totalment obsolet i fora de lloc. Per això, exigim l’aplicació de l’article 127 del reglament d’estrangeria que reconeix la residència per motius d’interès públic. Què hi pot haver més d'interès públic que la seguretat i el benestar de tota la ciutadania?", es pregunten.

En tercer lloc, els concentrats han lamentat "com els motius per accedir a la protecció internacional no s’ajusten a moltes de les situacions de fugida actuals, que sovint troben les seves causes als països del nord global". Per això destaquen que "no es tracta de voler acollir, sinó de fer-ho en un temps raonable, de forma efectiva perquè puguem viure en igualtat de drets i oportunitats, decidint per nosaltres mateixes el nostre futur".

Pel que fa als més joves, diuen que han de ser "acollits i cuidats, en comptes de ser perseguits". "És necessari denunciar i desarticular el discurs d’odi dels mitjans de comunicació que identifica els i les joves com a subjectes perillosos per la convivència i sospitosos de delinquir, per tal de generar una narrativa alternativa que visibilitzi els forats
del sistema que vulnerabilitzen la infància migrant".

Finalment, han demanat "un canvi radical en les polítiques migratòries perquè aquestes es basin en els drets humans i no en la securització i la construcció de l’Europa fortalesa".

Aquesta concentració a Granollers l'ha coordinat UCFR Vallès Oriental conjuntament amb l'Associació Senegalesa Ressortissangts de la Regió de Kedougu,  Papers i Drets per a Tothom, Mollet Acull  i Vallès Vol Acollir. 

Aquest és el manifest que s'ha llegit:
 

   Manifest 20J que s'ha llegit a Granollers by naciodigital on Scribd