
CiU ja no vol que una via ràpida travessi diversos municipis del Vallès Oriental, com a alternativa a l’AP7. Després de defensar durant anys el Quart Cinturó, ara la federació nacionalista admet que es tracta d’un projecte obsolet. La setmana passada el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, anunciava que pretén reorientar amb el govern espanyol el projecte del Quart Cinturó apropant-se a les tesis ambientalistes d'entitats locals i comarcals dels dos Vallès i partits com ara ICV i ERC. Aquest dimecres, i des de les Franqueses del Vallès, el secretari general del departament de Territori i Mobilitat, Ricard Font, reiterava que el projecte inicial d’una autovia ràpida "ha quedat desfasat".
La regidora i presidenta del Consell de la Pagesia de les Franqueses, Rosa Maria Pruna, va convidar a la sessió ordinària del Consell a Font i al coordinador de Mobilitat del departament de Territori i Sostenibilitat, Ferran Miralles, per tal que informessin de l’estat actual dels projectes del Quart Cinturó i de la Ronda del Vallès. Durant la sessió, que també va comptar amb la presència de l'alcalde Francesc Colomé, Font va destacar que la prioritat de la Generalitat, de cara als propers 10 anys, és la finalització del tram Abrera-Terrassa del Quart Cinturó i la planificació del tram Terrassa-Sabadell, però en cap cas que la via continuï fins a Granollers i més enllà.
L'impacte de l'eix ferroviari Mediterrani
De fet, Font va anunciar que caldrà fer una nova valoració del plantejament del Quart Cinturó ja que el projecte inicial d’una autovia ràpida ha quedat desfasat. El secretari general de Territori i Mobilitat va plantejar les noves necessitats de mobilitat del segle XXI i, per tant, els nous punts de vista que obliguen "a una profunda reflexió", tenint molt present l'impacte de l’eix ferroviari del Mediterrani, infraestructura de primera prioritat en relació al transport de mercaderies que actualment es fa per l'AP7. Ara la prioritat del Govern, per tant, és resoldre les necessitats de mobilitat entre comarques (els dos Vallès concentren el 40% de la industria catalana).
Aquests nous criteris, segons el secretari general i el coordinador, donen una major validesa a l'alternativa al Quart Cinturó que defensa ERC, és a dir, una ronda del Vallès que faci servir el corredor de la carretera C-155 i que travessi Gallecs (traçat groc del document adjunt). Això suposaria l'arranjament d'infraestructures ja existents més properes als nuclis urbans. Malgrat que la previsió per portar a terme el projecte és a molt llarg termini, no està prevista la desafectació dels terrenys afectats pel traçat del Quart Cinturó previst pel ministeri i pel traçat de la Ronda Vallès que s’ha inclòs dins el Pla Territorial Metropolità de Barcelona. Font considera que es tracta d’una reserva de sòl en una zona en la qual la pressió urbanística és molt alta i, per tant, cal preveure un espai per a infraestructures.
Desdoblament de la línia 3 de Rodalies
Finalment, es va explicar que la Generalitat està realitzant un estudi funcional de la línia de ferrocarril de Vic-Puigcerdà, la línia 3 de Rodalies, per tal presentar al ministeri una alternativa més viable de millora de la línia consistent en el desdoblament de les vies en aquells punts de menor dificultat. Segons van apuntar Font, amb aquesta proposta, de cost molt menor al desdoblament total de la línia, s'aconseguiria igualment una millora substancial del servei al disminuir el temps del trajecte, ja que ara els combois s'han d'esperar per permetre el pas alternatiu dels trens en sentit contrari.
