Entre les accions encaminades a reduir l'impacte de l'acció de les persones en el medi ambient, l'Ajuntament de Mollet ha engegat en els darrers anys la Taula de Mobilitat, una plataforma de participació dels diferents agents locals per trobar solucions per a una mobilitat més sostenible. L'any 2006, també s'ha millorat i renovat el Servei Municipal de Recollida de Residus i Neteja Viària, el que ha significat un augment de la recollida selectiva de residus i la introducció de nova maquinària menys contaminant. En aquest sentit, el darrer mes s'han instal·lat les minideixalleries, nous contenidors per a la recollida de petits residus contaminants, com cartutxos d'impressora, piles o cds. L'Ajuntament de Mollet també destaca l'elaboració de la nova Ordenança de soroll i vibracions, les obres de restauració ambiental i paisatgística que s'han fet a la Riera Seca, i la reintroducció de la cigonya a l'Espai Natural de Gallecs.
La sensibilització ambiental és un dels eixos de les polítiques de medi ambient que fa l'Ajuntament de Mollet. Així, destaca la participació en el Fòrum sobre Medi Ambient i Món Local organitzat per la Diputació de Barcelona, i el treball fet des de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat. També les activitats d'educació ambiental per conscienciar la ciutadania, especialment els escolars, a través del Servei Municipal d'Educació Ambiental (SEAM), que ha donat servei a 1.700 alumnes l'any 2006.
Comunicat del Dia Mundial del Medi Ambient:
"L'AJUNTAMENT DE MOLLET DEL VALLÈS REFORÇA EL SEU COMPROMÍS AMBIENTAL COINCIDINT AMB EL DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT 2007
El 5 de juny el món local celebra el Dia Mundial del Medi Ambient. Això es deu al fet que el 5 de juny de 1972 l'Assemblea General de les Nacions Unides inaugurava, a Estocolm, la primera Conferència Mundial sobre Medi Ambient, i es proclamava el 5 de juny com a Dia Mundial del Medi Ambient.
Malgrat la importància de la celebració mundial d'aquest dia, és amb l'acció diària, quotidiana i continuada, amb les polítiques ambientals locals, en definitiva, que es pot avançar per aconseguir un medi ambient millor i unes ciutats més sostenibles. Així, el 5 de juny resulta especialment adient per fer balanç de la feina feta i també per plantejar-nos els principals reptes ambientals que ens esperen, entre els quals, sens dubte, es troba el canvi climàtic. Així, el tema de la commemoració del Dia Mundial del Medi Ambient 2007: "El desgel, un tema candent?", és especialment adient per a la pràctica de la política ambiental dels nostres municipis. El canvi climàtic que causa el desgel ha estat el tema central per a les regidories de medi ambient de molts municipis en el mandat que tot just acabem, i també una de les principals orientacions del treball de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, concretament del grup de treball d'energia i canvi climàtic, amb el qual l'Ajuntament de Mollet del Vallès, com a membre de la comissió permanent del grup, ha col·laborat en el desenvolupament d'una interessant eina informàtica, anomenada precisament DESGEL, que permet fer una diagnosi energètica municipal i una estimació de les emissions de gasos amb efecte hivernacle dels municipis.
Aquest treball és, però, només una part de les polítiques de medi ambient i sostenibilitat impulsades amb l'objectiu de contribuir a arribar a una reducció efectiva de les emissions de gasos d'efecte hivernacle, que són els principals causants de l'escalfament del planeta i, per tant, també del canvi climàtic. Així, hem materialitzat iniciatives prou engrescadores cara a l'acompliment dels objectius marcats. Iniciatives que es refereixen a àmbits com la mobilitat, el tractament i la recollida de residus, la reglamentació local, etc.
En efecte, la taula de mobilitat, amb la metodologia participativa de treball que liament, ivament, lim és pròpia, ha treballat intensament en la recerca de models de mobilitat sostenibles pel nostre municipi. Durant l'any passat es va ampliar el servei de recollida de residus municipals i neteja viària de la ciutat, amb una important incorporació de nova maquinària, menys contaminant. També en l'àmbit de la gestió dels residus, cal destacar la recent instal·lació de minideixalleries, les quals permeten la recollida de residus que, malgrat ser petits, resulten molt contaminants, com ara piles o cartutxos de tinta d'impressora. Pel que fa a l'àmbit de la reglamentació local, s'ha aprovat l'ordenança sobre el soroll i les vibracions. En l'àmbit dels sistemes naturals, s'han efectuat obres de restauració ambiental i paisatgística a la riera Seca al seu pas pel barri de Lourdes, amb l'objectiu de disminuir el risc d'avingudes en cas de pluges torrencials i, en l'espai natural de Gallecs, s'ha finalitzat el projecte de reintroducció de la cigonya.
Un altre apartat el constitueixen les activitats d'educació ambiental. L'opció del nostre municipi per conscienciar la ciutadania, especialment els escolars, el Servei Municipal d'Educació Ambiental (SEAM), ha donat servei a 1.700 alumnes l'any passat. El servei a estat ampliat recentment per incorporar temàtiques ambientals urbanes, entre les quals hi ha l'ús de l'energia i els seus efectes sobre el clima. Enguany, a més, l'Ajuntament participa per primera vegada en la distribució de l'Agenda escolar europea del Medi Ambient, que en el curs 2007-2008 utilitzaran 1.500 escolars del nostre municipi.
Una altra de les fites per contribuir a les finalitats de sensibilització i coneixement dels problemes ambientals és la celebració de la Setmana de l'Energia, per a la qual l'Ajuntament ja ha reservat l'exposició: "Gradua't en energia", que es podrà visitar el proper més d'octubre a Mollet. Actualment es pot visitar, al mercat municipal, una exposició dedicada a l'estalvi d'aigua i la gestió dels residus.
Cal destacar també el Fòrum sobre Medi Ambient i Món Local, organitzat per la Diputació de Barcelona els passats 15 i 16 de febrer, en el qual l'Ajuntament de Mollet va participar activament, el qual és molt il·lustratiu de la voluntat política municipal. Les 11 propostes per a la sostenibilitat local que es van aprovar tenen relació amb la lluita contra el canvi climàtic, treballar per la protecció de l'atmosfera i la prevenció del canvi climàtic, potenciar una nova cultura energètica, afavorir la mobilitat sostenible i fomentar el consum responsable i la producció ecològica.
Amb aquest conjunt d'activitats volem destacar el paper important dels municipis i la seva contribució a la millora ambiental. Esperem que la celebració de la Diada del Medi Ambient ajudi encara més a prendre consciència de la responsabilitat de tothom envers el Planeta."