L'Ajuntament de les Franqueses del Vallès, a través de l'Àrea de Benestar Social, Joventut i Sanitat, ja va fer el 1999 un estudi de detecció de gent gran en risc per tal d'adequar els serveis i prestacions que s'oferien des dels serveis socials a aquest col·lectiu, tot ajustant l'oferta a la demanda real i a les necessitats detectades. A finals de 2004, però, es va veure la necessitat de realitzar de nou l'estudi, en part per l'augment de la població d'aquesta franja d'edat i en part per obtenir una eina que permeti actualitzar i atendre situacions de necessitat detectades.
Així, doncs, cinc enquestadores van entrevistar unes 800 persones durant el 2005. De les conclusions que es van poder extreure d'aquestes entrevistes en destaquen les següents:
-El 34,7% de les persones entrevistades té un grau d'informació insuficient sobre els recursos socials i sanitaris de la comunitat.
-El 29% dels franquesins entrevistats és depenent en la cura personal (necessiten ajuda parcial o els han de fer tasques com ara vestir-se, rentar-se, llevar-se o caminar per la llar).
-Un grup minoritari de franquesins/es de 75 anys o més (el 5%) necessita ajuda permanent (diària) per tal de poder desenvolupar les activitats quotidianes.
-En la mateixa línia, el 17% de les persones entrevistades considera que el suport que rep per alguna de les activitats de la cura personal no és suficient.
-L'1,2% del col·lectiu objecte d'estudi afirma no tenir cap tipus de relació al llarg de la setmana.
-Segons les entrevistadores, el 5,4% dels habitatges no estan adaptats a les necessitats de desenvolupament quotidià de la persona que hi viu.
-El 16,5% dels franquesins entrevistats depèn econòmicament dels seus familiars i l'11,6% rep alguna ajuda econòmica externa.
-El 70% dels entrevistats té un nivell d'ingressos mensuals que no supera els 600 euros.
-La valoració que fan de la seva pròpia situació personal és força positiva, i només el 7,8% té una visió molt negativa de la seva situació.
-Segons les entrevistadores, cal informar amb urgència l'equip de Serveis Socials de la situació del 3,5% dels casos.
Després d'analitzar aquestes situacions de risc, els dos col·lectius que es troben en una situació de major risc o més immediat són:
-En risc elevat i pocs recursos relacionals i econòmics: les persones depenents, totalment o parcialment, d'altres persones per poder llevar-se, rentar-se, vestir-se o caminar per la seva llar, i que a més compten amb pocs recursos econòmics o socials representen el 20,5%.
-En risc elevat i un major nombre de recursos: les persones depenents, totalment o parcialment, d'altres persones per poder llevar-se, rentar-se, vestir-se o caminar per la seva llar, però compten amb un major nivell d'ingressos i ajuda representen el 8,5% del total dels entrevistats.
La realització d'aquest estudi ha tingut el suport de la Diputació de Barcelona.

ARA A PORTADA
Publicat el 05 de gener de 2006 a les 20:05
Et pot interessar
-
Societat L'Hospital de Granollers s'ampliarà amb deu quiròfans nous
-
Societat Bigues i Riells del Fai es prepara per a la campanya de prevenció d'incendis
-
Societat Quatre llocs curiosos del Vallès Oriental que has de visitar
-
Societat Comença l’última fase de les obres de l’avinguda Sant Esteve de Granollers