Derbi acomiada els empleats i abandona Martorelles

Giba Holding no engegarà un nou projecte a la planta vallesana, aquest divendres es presentarà l'ERO per a l'extinció de tots els llocs de treball i la fàbrica tancarà després de mesos d'agonia

Publicat el 14 de febrer de 2013 a les 19:00
Concentració de treballadors de Derbi, en una imatge d'arxiu. Foto: Oriol Campuzano

La llarga agonia de Derbi ha acabat de mala manera. El fabricant de motocicletes català tancarà definitivament la fàbrica de Martorelles després que la negociació amb l'inversor interessat a quedar-se les instal·lacions, Giba Holding, hagi fracassat. Així ho ha anunciat aquest dijous a la tarda el comitè d'empresa. El grup inversor suís Giba Holding portava mesos negociant amb el grup Piaggio, propietari de Derbi, el traspàs de la planta i part dels llocs de treball, però finalment s'ha fet enrere en els seus plans de fabricar un vehicle biplaça al Vallès Oriental, i comprarà una fàbrica més gran i més moderna a Santa Oliva (Baix Penedès).

"Lamentem la decisió del grup Giba Holding", ha subratllat el sindicat CCOO a través d'un comunicat, en el qual anuncia que la direcció de Derbi tirarà endavant el seu pla de tancar la fàbrica, acomiadar les 150 persones que hi treballen, i traslladar la producció a Itàlia. Tot i que el departament d'Empresa i Ocupació ja ha assegurat que es posarà a treballar per trobar una alternativa que eviti la pèrdua d'aquesta activitat industrial, el comitè explica que la direcció de Derbi ja els ha comunicat que aquest mateix divendres presentarà l'ERO per a l'extinció de la totalitat de llocs de treball.

Des de CCOO sentencien que "analitzarem detalladament les mesures plantejades en aquest expedient, alhora que vetllarem pel compliment dels acords assolits amb els treballadors i treballadores de Derbi, amb la mediació de l'administració catalana". Les condicions de l'acomiadament es van pactar abans de la polèmica reforma laboral, i contemplen 45 dies per any treballat pels acomiadats, i 40 dies per any pels recol·locats en una nova (i finalment inexistent) alternativa industrial.