Deu municipis del Vallès s'han unit per impulsar la Denominació d'Origen Protegida (DOP) de l'Oli de Vera, una varietat d'olivera històrica molt arrelada al territori. Si prospera, seria la sisena DOP d'oli a Catalunya i també la més petita. El responsable de l'Associació de microproducors d'oli de Catalunya (AMPOC), Xavier Ruzafa, afirma que la varietat vallesana és molt rica en polifenols i això la fa ser "excel·lent" per a l' organisme. A més el defineix com un oli "molt gustós" amb un llarg recorregut en boca.
Els municipis impulsors es divideixen entre el Vallès Oriental (l'Ametlla del Vallès, Bigues i Riells, Caldes de Montbui, Cànoves i Samalús, la Garriga, les Franqueses del Vallès, Sant Feliu de Codines i Santa Eulàlia de Ronçana) i l'Occidental (Palau-solità i Plegamans i Sentmenat).
Al Vallès Oriental es calcula que hi ha 13.000 oliveres d'aquesta varietat en un total de 170 hectàrees conreades. El 80% es concentra en només quatre municipis: la Garriga, Bigues i Riells, Caldes de Montbui i Sentmenat.
La dimensió d'una eventual DOP, però, no és veu des del territori com una debilitat, sinó que la consideren, justament, un dels principals actius. "Comparar-nos amb grans DOP seria molt pretensiós. Aquí el valor és el de petits productors que fan un producte d'una gran qualitat", afirma l'alcalde de Caldes de Montbui, Isidre Pineda.
A més de la qualitat del producte, els experts també destaquen les seves propietats per a la salut. L'alcaldessa de la Garriga, Dolors Castellà, creu que de la mateixa manera que els balnearis vallesans són un reclam en aquest àmbit, l'oli pot esdevenir un element més pel que fa a la salut alimentària. "L'oli és una perla", afirma
El projecte, asseguren, "il·lusiona" els alcaldes, que veuen en la futura DOP una via per posar en relleu un sector primari "emblemàtic" de la comarca, que plega una quarantena de productors. De les cinc DOP existents fins a la data, aquesta seria la més pròxima a Barcelona, un altre element de distinció que el convertiria en "l'oli metropolità".
"L'Oli de Vera sempre ha estat molt present al nostre territori, però cal donar-lo a conèixer perquè és molt desconegut per al gran públic", explica Pineda. Ara els Ajuntament han creat una taula de municipis per fer les següents passes. En l'agenda ja hi ha una petició de reunió amb la Generalitat o la visita a altres DOP per conèixer el seu funcionament.
Una de les principals decisions que s'haurà de prendre és si la DOP inclourà també altres varietats d'olivera, que també es cultiven al Vallès Oriental, com l'arbequina. "La varietat tradicional que articula el moviment és la de Vera però no volem deixar fora els altres productors", assegura l'alcalde de Caldes de Montbui.
Societat
Deu municipis del Vallès impulsen la DOP de l'Oli de Vera
Es calcula que hi ha 170 hectàrees i 13.000 oliveres de la varietat autòctona

- Imatge de la trobada impuls DOP Oli de Vera del Vallès. -
- Ajuntament de Caldes de Montbui
ARA A PORTADA
Publicat el 11 de febrer de 2022 a les 16:34
Actualitzat el 11 de febrer de 2022 a les 16:47
Et pot interessar
-
Societat PIMEC Vallès Oriental reivindica la necessitat d’impulsar la reindustrialització a la comarca
-
Societat «El salari mínim ha de ser el més elevat possible sempre que no freni l'ocupació»
-
Societat Restablerta la circulació de trens entre Cerdanyola Universitat i Granollers
-
Societat Aleix Espargaró anuncia la seva retirada de MotoGP
-
Societat Racisme immobiliari: «Quan senten els cognoms ens pengen o ens deixen de contestar»