Divendres es presenta la Guia del jardí del Museu de Cardedeu

Publicat el 28 de novembre de 2007 a les 20:00
La guia de visita del jardí del museu es planteja com una publicació, a manera de catàleg de les espècies del jardí, amb una fitxa per cada espècie i uns textos introductoris sobre les plantes del jardí i entorn, així com les seves propietats medicinals i farmacèutiques que servirà al visitant per completar la visita .
 
 
 
L'objectiu de la guia és donar a conèixer l'espai singular del jardí, les seves espècies d'aprofitament medicinal i alhora  difondre la flora de l'entorn del municipi com a patrimoni natural d'interès.
 
 
 
També pretén facilitar elements de difusió i d'interpretació als visitants del jardí sobre la mateixa col·lecció i sobre els principals elements vegetals de l'entorn de Cardedeu així com disposar d'un element bàsic per a la difusió  pel públic general i visites individualitzades.
 
 
 
La guia s'estructura en vuit capítols . Els cinc primers parteixen dels diferents àmbits del jardí – les plantes cultivades, l'ambient mediterrani sec, l'ambient  mediterrani humit, l'ambient d'esqueis i roquissar i l'ambient d' estanys i basses-  i un sisè capítol dedicat als arbres del jardí  els quals  són originals del Casal Daurella .
 
 
 
En total, son una seixantena d'espècimens entre plantes i arbres els que apareixen descrits en aquesta guia juntament amb la fitxa tècnica i acompanyats d'un breu sobre la seva  història, de les parts útils de cada planta o arbre i els seus principis actius així com de  les seves   aplicacions i usos  . Aquesta fitxa es complementa amb una il·lustració a càrrec de Jordi Forcada a més d' informació complementària de la planta o arbre : curiositats, advertiments, receptes... i la seva ubicació en el jardí.
 
 
 
Per tal de complementar la informació de les diferents plantes remeieres del jardí del museu, el setè capítol està dedicat  als remeis i preparats. Les plantes aromàtiques  i medicinals són des d'antic una font i un recus per a la salut , i els seus derivats poden ser utilitzats amb finalitats terapèutiques tant per a prevenir com curar o atenuar dolences. És en aquest apartat on s'hi pot trobar quin us se'n pot fer de les plantes remeiers , quines són les barreges més òptimes, i altres preparats per a la salut així com diferents licors elaborats amb plantes medicinals com el licor de menta o la ratafia de la iaia Maria que s'elabora al Museu Arxiu Tomàs Balvey.
 
Finalment, uns annexos en forma de glossari i bibliografia.
 
 
 
El mateix divendres, es presentarà el fulletó de mà de l'espai del jardí que ha de guiar  al públic  en la seva visita. Acompanyant a un plànol del jardí, s'hi  descriuen els diferents àmbits i el nom de cada planta i arbre. El visitant hi trobarà també un breu sobre la ratafia de la Iaia Maria que s'elabora al Museu Arxiu Tomàs Balvey amb les plantes remeieres del jardí.
 
 
 
La guia consta de 175 pàgines i el preu de venda al públic és de 20 euros.
 
 
 
El Jardí del Museu
 
El jardí del Museu Arxiu està dedicat a les plantes remeires i espècimens d'aprofitament medicinal, alhora que exemplifica part de la flora pròpia de l'entorn comarcal.
Es presenta con una sala més del museu, a l'aire lliure, i amb el qual es complementa la temàtica central del museu dedicada al món de la salut i dels remeis.
El jardí del Museu compleix tres funcions bàsiques que el converteixen en un espai més d'atracció de la visita:
Una funció didàctica, amb un programa pedagògic orientat a grups escolars, amb una visita definida, materials didàctics i tallers complementaris.
Una funció informativa i formativa orientada al públic visitant perquè conegui o reconegui les espècies pròpies de la comarca en els seus diferents ambients i, alhora, amb un programa de vistes guiades, que potencia el coneixement dels espais naturals de l'entorn del municipi.
Una funció de lleure, amb uns espais definits (placeta i terrassa) pensats per a zones de descans que poden donar una nova funció del jardí com a parc d'aprofitament públic independent i de forma complementària a la funció museogràfica. És en el marc del jardí on es fan els concerts d'estiu i les activitats de juliol. 
 
El jardí està organitzat i distribuït en cinc ambients que permeten reunir en grups les plantes que pertanyen a un mateix ambient climàtic propi de la comarca i entorns de Cardedeu. 
 
Antoni Giner i M. Àngels Bonet (autors de la guia)
 
La guia de visita del jardí ha  estat redactada pels col·laboradors  del MATBC M. Àngels Bonet i Galobart, farmacèutica especialitzada en etnobotànica i col·laboradora del Laboratori de Botànica de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona, i per Antoni Giner i Arbusà, biòleg, professor d'Educació Secundària i formador de formadors de d'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat de Barcelona.
 
 
 
Jordi Forcada (il·lustrador)
 
 
Jordi Forcada comença a desenvolupar les seves labors d'il·lustrador professional el 1990, col·laborant en premsa, publicacions i , molt especialment, en la realització d'il·lustracions per packaging.