
La carretera que uneix la Roca amb Vilanova del Vallès, la BV-5001, continua sent una de les vies més perilloses de Catalunya i la més perillosa del Vallès Oriental. Ja ho era el passat 2012, per davant de la BV-1433, que uneix l'Ametlla del Vallès amb Llerona i que va passar de liderar el rànquing el 2011 a no aparèixer-hi després de reduir el nombre d'accidents. Tot plegat, segons les dades del darrer estudi EuroRAP que el RACC i el Servei Català del Trànsit van presentar fa uns dies.
Entre els vuit trams viaris més perillosos de tot el país n’hi ha dos del Vallès Oriental: a més de la carretera de la Roca hi ha la carretera que uneix Cànoves i Cardedeu, la BP-5107. L'estudi EuroRAP es fa anualment a tot Europa i analitza períodes de tres anys. La seguretat viària es basa en la seguretat dels vehicles, de les carreteres i la conducció. Segons la intensitat mitjana diària de vehicles i el número d'accidents amb morts fins a 24 hores o ferits greus es crea l'índex de risc, que en l'última dècada, des que es fa l'estudi a Catalunya, ha anat baixant progressivament. Segons els resultats de l'últim EuroRAP, el risc de patir un accident greu o mortal a les carreteres catalanes ha baixat un 1,2% en l'últim trienni (2010-2012). A Catalunya es manté un 3% de trams on el risc de patir un accident greu o mortal és "molt elevat" i un 9% de trams on el risc és "elevat" (és el cas de les dues vies del Vallès Oriental).
Els motoristes, els més afectats
El responsable de seguretat vial del RACC, Lluís Puerto, ha subratllat que dels més de 700 accidents mortals o amb ferits greus comptabilitzats en aquest estudi, s'ha constatat que un 35% han estat protagonitzats per conductors de motocicletes o ciclomotors. Es tracta d'una "sobrerrepresentació" molt notable. En realitat, aquests vehicles de dos rodes només representen entre un 2 i un 4% del total del parc mòbil en vies interurbanes.
El director de l'Servei Català de Trànsit, Joan Josep Isern, ha assegurat que s'acosten uns anys que no seran fàcils per a la sinistralitat. Les dades de la "macroeconomia" ja indiquen que s'avança cap a un estadi "postcrisi". Això afectarà la mobilitat però "no a la renovació del parc mòbil" perquè presumiblement encara hauran de transcórrer més anys perquè les famílies s'animin a renovar els vehicles. La suma d'aquests dos factors: vehicles cada cop més envellits amb un repunt de la mobilitat -cal recordar que les vies catalanes presenten una densitat de trànsit que triplica les mitjanes europees- fa témer a Isern que la sinistralitat pugui repuntar, després d'uns anys baixant.
Els deu trams amb més risc d'accidentalitat:
1. BV-2041, de Gavà fins a Begues, risc molt elevat.
2. BP-1417, de Barcelona a Sant Cugat, risc elevat.
3. N-145, de la Seu d'Urgell a la frontera, risc elevat.
4. N-260/N-152, d'Alp a la frontera, risc elevat.
5. B-502, de Vilassar de Mar a Argentona, risc elevat.
6. BV-5001, de Vilanova del Vallès a la Roca del Vallès, risc elevat.
7. C-16, de Berga a Bagà, risc elevat
8. BV-5108, de Cardedeu a Cànoves, risc elevat.
9. C-14, de Coll de Nargó a Adrall, risc mitjà.
10. C-12, de Tortosa a Xerta, risc mitjà.