El Campus de la Fusta de la Garriga impulsa un doble cicle formatiu per atraure joves al sector

L'Institut Vil·la Romana i l'Escola Municipal d'Arts i Disseny vinculen els seus dos graus formatius en fusteria per introduir els alumnes a l'ofici, que té una alta demanda de treballadors qualificats

  • Alumnes treballant fusta a la Garriga -
Publicat el 27 d’abril de 2018 a les 20:44
Actualitzat el 27 d’abril de 2018 a les 21:17
El Gremi Fusta i Moble, l'Ajuntament de la Garriga, el Departament d'Ensenyament de la Generalitat i la Fundació Bertelsmann, mitjançant el projecte Aliança per l'FP Dual, han impulsat la vinculació de dos cicles formatius de la vila termal per atraure els joves estudiants al sector de la fusta i el moble. L'objectiu d'aquesta iniciativa, en el marc del Campus de la Fusta, és donar resposta a l'alta demanda de mà d'obra qualificada que té l'ofici a la comarca.
 
Per aquest motiu, l'Institut Vil·la Romana i l'escola d'Art i disseny EMAD de La Garriga han vinculat els seus respectius cicles formatius de grau mitjà, tant el de Formació professional de Fusta i Moble com el d'Ensenyaments artístics de Creació d'objectes i moble.
 
"Aquests itineraris formatius comportaran que els estudiants tindran la possibilitat d'estudiar assignatures de tots dos cicles i especialitzar-se segons els seus interessos, aconseguint noves competències professionals, que els facilitarà la incorporació al mercat laboral, i podran arribar a graduar-se d'ambdues titulacions", afirma Josep Formentí, tècnic docent del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.
 
Les empreses de la zona, com Arles Design, Envernissats R. Vila, Pujolassos o Maderclass, insisteixen que necessiten incorporar a les seves plantilles personal que tingui coneixements sobre les noves tecnologies i tendències de producció actuals per tal de mantenir la competitivitat del sector, que és cada vegada més tecnològic. En aquest sentit, tant empreses com escoles, destaquen l'impàs del Fuster 1.0 al 4.0 per posar en relleu la modernització del sector i els canvis que ha experimentat la professió, que actualment incorpora equips de control numèric (CNC), el disseny assistit per ordinador i la simulació virtual.
 
"És molt important atraure el públic jove per satisfer l'alta demanda de mà d'obra que tenen les nostres empreses. La indústria de la fusta i el moble és una sortida professional molt rellevant a Catalunya, on hi ha unes 3.300, un 68,7% a la província de Barcelona, i especialment al Vallès Oriental, on hi ha més de 100 empreses que s'hi dediquen, i que donen feina a unes 450 persones", assegura Salvador Ordóñez, coordinador general del Gremi Fusta i Moble. "Els cicles formatius, i en especial els de modalitat dual, són una excel·lent formació pels qui es volen iniciar en aquest sector. Actualment, amb una tendència clarament a l'alça, tenim moltes empreses que busquen personal qualificat per incorporar a les seves plantilles, però no troben aquest tipus de perfils al mercat laboral". Cal destacar que entre les sortides laborals dins el sector destaquen els operadors de màquines, envernissadors, responsables d'acabats, tallistes de marcs i motllures o elements decoratius, i processadors de fusta.
 
Per aquest motiu, les empreses del Campus de la Fusta de La Garriga treballen conjuntament amb les escoles per incorporar a les seves empreses, en modalitat d'FP Dual, dels alumnes matriculats als cicles formatius. Aquesta incorporació implica una estada remunerada de fins a 1.000 hores de formació a l'empresa.
 
L'Aliança per l'FP Dual posa en relleu el valor afegit de la formació dual per donar resposta a aquest tipus de problemàtiques i fomentar la creació de llocs de treball per joves.
 
"La imatge que tenim  d'una empresa del sector de la fusta no es correspon amb la realitat a dia d'avui. Les professions d'alguns sectors productius canvien més ràpidament que no pas la imatge que en tenim a nivell social", declara Guillem Salvans, Senior Project Manager de la Fundació Bertelsmann. I segueix: "Amb les professions relacionades amb l'FP industrial vivim una situació atípica: hi ha més llocs de treball disponibles que no pas estudiants que vulguin esdevenir tècnics qualificats. I encara és més paradoxal quan sabem que les condicions de treball a la indústria solen ser més favorables que en altres entorns".
 
La preinscripció als cicles formatius per al curs 2018-2019 és del 14 al 24 de maig.