El català Castillejo guanya La Mitja més multitudinària

Amb un temps d'1:02:37 bat a l'esprint el plusmarquista mundial de marató Patrick Makau

Publicat el 05 de febrer de 2012 a les 14:00
Els canvis d'enguany a La Mitja Marató han fet més còmoda la sortida. Foto: Adrià Costa

Contra tot pronòstic, el català Carles Castillejo ha guanyat aquest diumenge al migdia la vint-i-cinquena edició de La Mitja Marató Granollers-les Franqueses-la Garriga , la més multitudinària celebrada fins ara, amb gairebé 10.000 participants. Castillejo, actual campió d'Espanya de Marató, s'ha imposat a l'esprint, i amb un temps d'1:02:37, al kenià Patrick Makau, plusmarquista mundial de marató i gran favorit per endur-se la cursa vallesana. Feia onze anys, des que el 1991 va guanyar la prova Benito Ojeda, que un català no s'enduia la cursa. Castillejo, eufòric a la línia d'arribada (i és que també ha signat la seva millor marca personal en una cursa de 21 quilòmetres), és tot just el quart atleta del país que s'imposa a Granollers.

El barceloní Carles Castillejo, instants després de proclamar-se guanyador. Foto: Adrià Costa

"Esprintar amb Makau, amb la gent animant tant, i guanyar-lo és indescriptible", ha sentenciat el corredor català, que ha admès que el lent inici de la cursa (15:51 al quilòmetre 10) l'ha beneficiat molt. I és que els kenians no han augmentat el ritme fins al quilòmetre 13 de la cursa. En aquest moment, han caigut Leiva i Iglesias, i Castillejo s'ha quedat sol amb els africans fins al final. "Els canvis de ritme eren constants, però els he aconseguit aguantar; he perdut la por a enfrontar-me a grans atletes", ha sentenciat el guanyador d'aquest any de La Mitja.

Domini africà en dones
En tercera i quarta posició, a només uns segons del català, han arribat els també kenians Kipchumba, Kitur i Kanda. El suís Viktor Röthlin, vigent campió d'Europa de marató, ha quedat sisè. Jaume Leiva, campió de Catalunya de Mitja Marató, ha estat setè. Pel que fa a la categoria femenina, la cursa també s'ha resolt en els últims metres. Finalment, la tímida keniana Beatrice Jepchumba (1:12:42) s'ha imposat a la seva compatriota Antonina Rutto i a la gallega Vanessa Veiga. "M'he trobat bé i he fet millor marca personal, però no he pogut deixar enrere les kenianes", ha apuntat Veiga, campiona d'Espanya de marató, un cop finalitzada la cursa. Dues de les belles germanes estonianes Luik (en corrien tres), han quedat quarta i cinquena. Anna Rovira, del C.E. Calella, vuitena, ha estat la primera catalana. Desena ha arribat Paula Salgado, del C.A. sant Celoni.

Rere els atletes d'elit, han anat arribant les desenes de milers de persones (la majoria de la comarca i rodalia) que, desafiant les baixes temperatures (3ºC a la sortida), han trepitjat els carrers de Granollers, les Franqueses i la Garriga. Tot plegat en un nou recorregut que, al contrari del que es pensava, la majoria d'atletes han qualificat de més dur que en anys anteriors, perquè s'evitaven els anomenats tobogans "però la sensació és que fins al quilòmetre 11 (i no al 10, com fins ara) no acabava la pujada", tal i com explicava al final de la prova el granollerí Eudald Murtra. També ha trobat la cursa més dura el vençedor en 'hand bike', Òscar Gimènez.

La keniana Beatrice Jepchumba s'ha imposat en la categoria femenina. Foto: Adrià Costa