L'Obra Social Caixa Sabadell i l'Ajuntament de Granollers organitzen plegats el curs "Ara fa 75 anys. De la Segona República a la Guerra Civil" per contribuir al coneixement i a la difusió del període comprès entre la Segona República i la Guerra Civil (1931-1939). Vuit reconeguts especialistes de diverses disciplines, que ja van passar per la Sala d'Actes de Caixa Sabadell a Barcelona entre el març i l'abril, analitzaran aquesta època històrica just l'any en què se celebra el setanta-cinquè aniversari de la instauració de la Segona República.
Les vuit conferències tindran lloc al Centre Tecnològic i Universitari de Granollers (CTUG) des d'avui dimarts, 27 de juny i fins al 13 de juliol. El programa es completarà amb visites al refugi de la Porxada (Granollers) i a centres de memòria històrica i indrets de la batalla de l'Ebre.
Per participar a les sessions -que tindran lloc els dies 27, 28 i 29 de juny i 4, 5, 6, 8, 11, 12 i 13 de juliol- cal inscriure-s'hi prèviament al web www.ctug.cat o al CTUG (c. De la Mare de Déu de Montserrat, 36). El curs, amb el qual s'obté reconeixement acadèmic a la Universitat de Vic (UVic), a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i per al Pla de Formació del Professorat, té un import conjunt de 25 euros o de 3 euros per conferència. La visita al refugi de la Porxada tindrà un cost addicional de 3 euros (gratuït per als inscrits). El preu de la sortida a centres de la memòria històrica i indrets de la Batalla de l'Ebre es pot consultar al CTUG (93 538 12 00).
De la Catalunya republicana als maquis
El curs començarà el dimarts 27 de juny amb la conferència "La Catalunya republicana i autònoma" en la qual el professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Joan B. Culla exposarà algunes claus d'interpretació. Culla és professor d'història de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB des del 1977. El seu últim llibre publicat és "El sionismo, Israel y el conflicto de Palestina" (2005) i ha publicat centenars de peces d'opinió a la premsa diària. Actualment exerceix com a director del programa "Segle XX" de TVC.
"La Guerra Civil 70 anys després. Reflexions i debats actuals" serà el tema central de conferència que pronunciarà Borja de Riquer, professor d'Història Contemporània del Departament d'Història Moderna i Contemporània de la UAB, el dimecres 28 de juny. De Riquer parlarà de les causes de la Guerra Civil, del caràcter de la sublevació militar de juliol de 1936, de la guerra i la revolució a Catalunya, de la violència, del cost humà de la guerra i del seu record i la seva memòria. De Riquer ha publicat més de 160 treballs entre llibres, collaboracions en obres collectives i articles en revistes científiques. L'any 2002 va rebre la distinció de la Generalitat de Catalunya d'Investigador Reconegut per al període 2002-2008.
El dimarts 4 de juliol la conferència "Guerra i postguerra civil. 1936-1945" anirà a càrrec de Josep Maria Solé i Sabaté, catedràtic d'Història Contemporània de la UAB i especialista en el període de la Guerra Civil i el franquisme.
Dins l'àmbit de la comunicació Josep Maria Figueres, professor del Departament de Ciències de la Comunicació de la UAB i de la Universitat Ramon Llull (URL), tractarà "El periodisme a la Catalunya en guerra" el dimecres 5 de juliol, quan exposarà una panoràmica del periodisme durant la Guerra Civil. Diplomat en Ciències de la Comunicació i doctor en Història Moderna i Contemporània, Figueres és autor d'uns quaranta llibres i monografies sobre la història del periodisme, del catalanisme polític i de la Guerra Civil. També és director de la collecció ''Memòria del segle XX'' (Cossetània) i coordinador d'obra de Valentí Almirall (IEC).
L'historiador Hilari Raguer, que l'any passat va celebrar els seus 50 anys de vida monàstica a Montserrat, tractarà a la conferència del dijous 6 de juliol la relació entre "Església i Guerra Civil". Raguer ha escrit gran quantitat d'articles i diversos llibres sobre l'Església, la Guerra Civil i les biografies de Carrasco i Formiguera i del general Batet.
El dimarts 11 de juliol la historiadora i editora Elisenda Albertí filla del fundador d'Albertí Editor, Santiago Albertí parlarà a la conferència "Barcelona sota les bombes" de les històries que es van succeir durant els bombardejos de la Guerra Civil a Barcelona. Uns testimonis que el seu pare es va dedicar a recollir i que després de la seva mort al 1996 ella va recuperar per a la publicació del llibre "Perill de bombardeig!" (Albertí).
El dimecres 12 de juliol "El salvament del patrimoni artístic i monumental 1936-1940" serà l'objecte de la xerrada a càrrec de Jordi Casanovas, conservador del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).
Per acabar el curs, el dijous 13 de juliol l'historiador i escriptor Ferran Sànchez explicarà "La guerra silenciada dels maquis a Catalunya i Espanya". Sànchez va ser el principal guionista de la sèrie "Els maquis, la guerra silenciada" que TV-3 va estrenar al març del 2002 i que estava basada en el seu llibre "Maquis a Catalunya" (Pagès).
Complementàriament a les sessions teòriques es faran dues visites d'estudi: a la primera, el dijous 29 de juny, l'historiador local Joan Garriga i l'Associació d'Exinternats del Franquisme a Catalunya relataran "La Guerra Civil i el poble de Granollers". Després de la sessió, que començarà a les sis de la tarda, es visitarà el refugi antiaeri granollerí de la Porxada. La segona visita d'estudi es realitzarà el dissabte 8 de juliol: l'Associació 115 Dies guiarà una visita als indrets de la batalla de l'Ebre.

ARA A PORTADA
Publicat el 27 de juny de 2006 a les 08:01
Et pot interessar
-
Societat L'Hospital de Granollers s'ampliarà amb deu quiròfans nous
-
Societat Bigues i Riells del Fai es prepara per a la campanya de prevenció d'incendis
-
Societat Quatre llocs curiosos del Vallès Oriental que has de visitar
-
Societat Comença l’última fase de les obres de l’avinguda Sant Esteve de Granollers