El follet Verdet al dolmen de Pins Roses, un conte sobre Cardedeu

Publicat el 20 de setembre de 2007 a les 17:00
El follet Verdet al dolmen de Pins Rosers
 
El follet Verdet al dolmen de Pins Rosers   és el primer volum d'una sèrie de contes que, sota el títol de  col·lecció Històries de la Història, serviran per apropar als més petits als episodis i espais  més destacats de la història de Cardedeu.
 
Aquesta primera història s' enceta en el testimonis més antic conservats en el terme de municipal: el monument megalític de Pins Rosers, conegut com el dolmen de Pins Rosers. Un indret on es situa el naixement del follet, ara fa 4.000 anys.
 
Així, amb el relat de les aventures del  follet Verdet, els infants viatjaran fins al neolític per tal de  descobrir com es construïa un dolmen i que  podia significar o conèixer com eren i com vivien els primers pobladors de Cardedeu, què menjaven, com vestien, etc. Una història que barreja la ficció amb una acurada documentació arqueològica.
 
La ficció comença al Museu Arxiu, on actualment viu el follet amagat entre les robes i objectes antics. Un cop tancat aquest i a partir de fotografies antigues de l'arxiu, en Verdet explica com va néixer i com li van arrelar herbes medicinals al cap, i alhora com i qui podia haver construït el dolmen de Pins Rosers.
 
En les properes històries, i com a constant, en Verdet explicarà altres records i aventures, sempre a partir d'objectes del Museu. A través d'ells s'iniciarà un viatge en el temps i recordarà episodis de la història de Cardedeu lligats amb les seves vivències.  
 
Una altra constant en els contes seran els apartats finals, amb unes petites fitxes resum de l'element patrimonial, en aquest cas, o del fet històric narrat i dels objectes del Museu que surten il·lustrats en el conte així com un petit glossari de termes utilitzats  amb la voluntat de fer del conte una mitjà per apropar el Museu, les seves col·leccions i la història local a petits i també als grans.
 
I encara, a la contraportada, una imatge de com era Cardedeu en aquell moment de la història, per llegir visualment la transformació del nostre paisatge quotidià, des de l'antiguitat a l'actualitat.
Les Històries de la Història
 
Amb aquesta publicació, el Museu Arxiu Tomàs Balvey inicia la col·lecció de contes  Històries de la Història del Follet Verdet.  Unes històries que tindran com a protagonista i fil conductor el personatge del Follet Verdet del Museu. De la mà del follet Verdet, i a partir dels seus records i dels objectes del Museu, les aventures succeiran en diferents períodes de la història i espais patrimonials: en temps dels romans, a l'any 1.000 o en plena batalla de Cardedeu del 1808.
 
Una manera amena de conèixer fets significatius succeïts a la vila així com l'evolució del seu paisatge, els carrers, la seva gent , els elements patrimonials destacats i alguns objectes de la col·lecció del Museu per als més petits i també per als més grans.
 
Actualment ja s' està treballant en el proper número de la col·lecció: El follet Verdet a la Vil·la Romana del Pla de les Parets, encarregat a les mateixes autores: la narradora Sessi Sitjà i la il·lustradora Maria Vidal i amb l'assessorament històric d'Actium, patrimoni cultural.
 
El follet Verdet del Museu Arxiu Tomàs Balvey
 
El follet Verdet és una figura imaginaria que, amb una història que comença fa més de 4.000  anys, permet comunicar les activitats i interaccionar amb el públic més petit de la institució alhora que ha permès crear un grup de Petits Amics del Museu.  
 
El follet del Museu va ser creat per la il·lustradora Maria Vidal l'any 2006. La il·lustradora va presentar un personatge curiós i entremaliat, amb un cap ple de plantes medicinals, com les del jardí del Museu, i que utilitza per a fer pòcimes i xarops com els antics de la farmàcia Balvey. Volgudament s' ha fet viure al Museu de Cardedeu, per ser amic personal d'en Tomàs Balvey. I ara avorrit d' estar sol, ha volgut fer nous amics i explicar les seves històries.
 
El follet, batejat pels mateixos infants com a Verdet, ja s'ha convertit en un símbol unitari en totes les activitats infantils i alhora aglutina aquest  nou grup d' amics del Museu: Els Petits Amics que ja en són més de 120. Aquests reben cartes del follet  així com regals i felicitacions pel seu aniversari. I poden enviar-li cartes o altres suggeriments al Museu i a una adreça de mail particular: follet@museudecardedeu.cat
 
Les autores
 
Maria Vidal, il·lustradora va néixer a Barcelona el 1976 i  ha estat l'encarregada de crear aquest petit personatge . Ha il·lustrat llibres infantils i juvenils com No desperteu el drac de Marta  Molas o Somnis de marinesr  d' Enric Lluch; també ha participat en diverses exposicions col·lectives sobre il·lustració i en escenografies teatrals així com il·lustracions per a curtmetratges i animacions.
 
Sessi Sitjà va néixer a Barcelona el febre de 1955. "Cuentista" d'ofici i de benefici, diu que no se'n recorda de quan va ser que va començar a narrar, escriure i inventar contes i històries. Se la coneix per la seva feina com a recopiladora de contes africans a l'Àfrica occidental, com a conferenciant sobre el tema de la narració i el conte, com a presentadora de premis literaris, com escriptora, com a narradora i, ara, com a narradora de la història de Cardedeu que ha recopilat dels llavis d'en Verdet, el nostre follet.