El TSJC imposa el 25% de castellà a una aula de l'institut Alba del Vallès de Sant Fost

Insta els directors de les cinc escoles afectades a acatar la resolució abans d'un mes | La Generalitat recorrerà la decisió del tribunal, que considera un intent d'imposar el "model balear"

Publicat el 31 de gener de 2014 a les 22:00
Aula d'un institut del Vallès Oriental. Foto: Aj. Montornès

La secció cinquena de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha emès aquest divendres cinc sentències en què obliga la conselleria d'Ensenyament o, en el seu defecte, els directors dels col·legis afectats, a fixar un 25% de l'horari lectiu en castellà per garantir "la seva presència mínima com a llengua vehicular". La sentència del TSJC dóna resposta als recursos presentats per diverses famílies, entre les quals una que porta el seu fill a estudiar a Sant Fost de Campsentelles, que van exigir mesures a la Generalitat per garantir l'ensenyament també en castellà per als seus fills, i considera que el Govern no les ha complert degudament, segons la resolució.

El TSJC considera que "d'aquesta forma es pot garantir una presencia prioritària i suficientment àmplia del català com a llengua vehicular, sense que el castellà es vegi reduït a una utilització merament simbòlica". El jutge analitza el compliment per part dels centres educatius on estudien els alumnes recurrents, i conclou que no han respost amb una proporció raonable i, a més, s'ha atès els nens de manera individualitzada en castellà, fet que condueix a "una situació de discriminació gairebé idèntica a la separació en grups classe per raó de la llengua habitual".

La resolució del TSJC afecta els centres Mare de Déu del Roser de Barcelona; l’escola Pia Sant Josep de Calassanç de Sabadell; l'Escola Pia de Sarrià-Calassanç de Barcelona; el Col·legi Sant Bonaventura Franciscans de Vilanova i la Geltrú; i l'institut Alba del Vallès de Sant Fost de Campsentelles, situat a l'avinguda Buxó Baliarda.

Imposar el model balear
És la primera vegada que l'alt tribunal fixa una quota mínima de castellà a les aules, i la sala ha acordat reclamar a les escoles afectades que adaptin les "disposicions pedagògiques oportunes" en el termini d'un mes. Aquesta decisió obliga, entre altres coses, canviar a corre cuita el projecte lingüístic i que els responsables dels centres hagin de desobeir les instruccions d'Ensenyament.

També suposa que no es podrà separar els alumnes que demanin classes en castellà ni se'ls podrà atendre individualment, com es feia fins ara, i també suposa que només es facin en castellà les classes en l'aula on hi hagi aquell alumne. A més, diu que la classe en castellà ha de ser d'una matèria troncal o anàloga, com matemàtiques, geografia i història o coneixement del medi natural, fins a arribar al 25% de l'horari lectiu setmanal, o sigui unes sis o set hores a la setmana.

La consellera Irene Rigau, que acusa el PP d'intentar imposar el "model balear", ja ha anunciat la presentació d'un recurs contra la decisió del TSJC: "Tenim 5 dies per presentar recurs i un mes per rebre la resposta."