
El Vallès Oriental va perdre durant l’any 2011 un total de 236 empreses (1,92 per cent del total), passant de 12.268 companyies a 12.032. I durant la primera meitat del 2012 la destrucció d’empreses es va accentuar. Així ho indica l' Informe de conjuntura 2011 elaborat per l'Observatori del Vallès Oriental, que el descens d’empreses i afiliats a la seguretat social va arrencar, sobretot, a partir del segon trimestre del 2010. El col·lectiu dels treballadors autònoms és el que va registrar el 2011 un descens més moderat (0,55 per cent).
Dins la caiguda generalitzada del sector industrial, destaquen els creixements positius, tant pel que fa a empreses com a assalariats i autònoms, de les activitats relacionades amb energia elèctrica i gas, fabricació de productes farmacèutics, fabricació d'articles de joieria i bijuteria, fabricació d'instruments mèdics i odontològics, sector alimentari i indústries químiques. Les grans pèrdues del sector industrial es concentren en branques com la fabricació de productes minerals no metàl·lics, la metal·lúrgia, indústries de fusta, suro o fabricació de productes.
Més de 200 EROs durant el 2011
El descens de contractes registrats el 2011 va ser del 5,5 per cent respecte les dades del 2010. Les activitats econòmiques que van perdre més llocs de treball van ser les de la indústria manufacturera, la construcció, el comerç a l’engròs i al detall, les activitats professionals i científiques i les activitats administratives. Durant l'any passat les principals variables relatives a la creació d'ocupació van registrar una evolució negativa per tots els sectors econòmics, tant al conjunt de les comarques de la regió metropolitana com al Vallès Oriental. La caiguda es va situar entorn del 2 per cent.
Pel que fa al nombre d'expedients de regulació resolts, el 2011 van augmentar en relació al 2010 i se'n van registrar un total de 218, molt distribuïts per tota la comarca. I entre les branques d'activitat amb comportament positiu l'any 2011 destaquen les activitats vinculades als serveis d’informació, publicitat i estudis de mercat, les de serveis de menjar i begudes i també les activitats immobiliàries. El gruix dels serveis no basats en coneixement durant el 2011 va ser del 76 per cent del total i va tenir un increment de 7 punts en relació a l’any anterior.
Sobre les conclusions, el president del Consell Comarcal José Orive es mostra convençut que "des de l'àmbit local es pot actuar per dinamitzar l'economia proporcionant eines que estimulen la generació d'ocupació local" i insisteix que "hem de treballar per garantir el suport als autònoms i emprenedors".