
El Vallès Oriental ha passat de 12.600 pimes censades el 2011 a 12.100. Per tant, ha perdut 500 empreses durant l'any 2012, sobretot en sectors com la construcció, el metall i els serveis. Així ho han detallat aquest dimarts al matí a Granollers Pere Barrios, vicepresident de Pimec al Vallès Oriental; Carles Gironès, president de Pimec Comerç Vallès Oriental, i Joan Carles Basi, delegat territorial de Pimec a la nostra comarca, en la roda de premsa de valoració empresarial del 2012.
Els màxims responsables de Pimec al Vallès Oriental també han advertit que, respecte el 2011, un 25% de les pimes de la nostra comarca s'han transformat de petita empresa a micro-empresa. Actualment, un 70% de les empreses de la comarca tenen una estructura d'entre 1 i 10 treballadors; un 25% tenen entre 10 i 50 treballadors; i només un 5% tenen més de 50 treballadors. Les empreses han perdut grandària com a conseqüència de la caiguda del consum interior i el reajustament d'estructures que han dut a terme per garantir la seva supervivència. Pimec destaca que això resta competitivitat i "ens orienta a buscar aliances i sinèrgies per enfortir i millorar la solidesa de les empreses i els projectes industrials a mig termini".
La banca no ajuda
Pere Barrios ha destacat que l'increment de costos financers de la banca pel que fa a les renovacions de línies de crèdit i finançament ja concedides afecta al 81% de les pimes, amb tipus d'interès entre un 8% i un 11%, quant el preu del diner està a 0,50. "Això afecta al comptes de resultats de manera molt negativa", ha advertit. A més, a un 55% de les pimes se'ls hi demanen més garanties de tipus personals per procedir a aquestes renovacions. Barrios avisa que l'empresari per si sol no pot estimular el consum, i que l'única manera de tornar a generar ocupació és incrementant la demanda que genera el consum i la inversió, i "això està en mans de l'administració i les entitats financeres".
Els motors econòmics del Vallès Oriental
Els sectors químic, farmacèutic i alimentari són, un any més, els principals motors econòmics del Vallès Oriental, els quals generen un 35% del PIB a la comarca. I segons ha detallat Barrios, l'exportació es l'únic indicador econòmic que continua mantenint una tendència cap amunt, amb una mitjana de més de 5.000 milions mensuals.
La crisi del comerç
Lluny d'aquest xifres positives se situa el comerç vallesà, que ha viscut un 2012 molt dur, amb una reducció de vendes d'entre un 7% i un 12% respecte el 2011, especialment a la Campanya de Nadal. Carles Gironès ha afegit, pel que fa a les actuals rebaixes, que "els indicadors fins avui no son massa favorables; farem balanç definitiu un cop acabi la campanya". A més, la reducció d'ajuts municipals a la dinamització dels comerços també ha perjudicat les estratègies de creixement de les associacions de comerciants.
Objectius d'un 2013 complicat
Pel que fa als principals objectius de territori per al 2013, Pimec aposta per potenciar l'acord en matèria de formació per als sectors químic, farmacèutic i alimentari que va signar amb l'Institut Universitari de Ciència i Tecnologia de Mollet; continuar donant suport d'accés a línies de finançament a les pimes; i continuar desenvolupant programes de suport a l'exportació. Per a Gironès, el principal objectiu és la creació dels Consells de Comerç a cada municipi, on hi participin de manera conjunta els regidors de Comerç, els presidents de les associacions de comerciants i la patronal. A més, també marca com a prioritari "continuar lluitant amb la racionalització d'ubicació de les grans superfícies, per evitar la colisió que es produeix amb el petit comerç".
Per la seva banda, Barrios adverteix que les pimes "no poden suportar mes pressió fiscal, estan totes al límit". Per això apunta que és necessària una contenció salarial per compensar la reducció de marges comercials que les empreses estan patint. "És del tot necessari que el rescat financer anunciat per a les entitats financeres arribi a les petites i mitjanes empreses", ha conclòs.