
Uns 160 professionals de tot Catalunya han participat, aquest divendres, a la 10a edició de la Jornada de la xarxa AUPA (Actuant Units per a la Salut) que s’ha celebrat per primera vegada a Cardedeu. La Xarxa AUPA està formada per 73 equips d’atenció primària i 9 equips de salut pública. AUPA és un projecte de diverses institucions professionals i formatives en el camp de salut que té l’objectiu de promoure els projectes de salut comunitària en l’atenció primària a Catalunya.
La trobada de professionals de l’atenció primària i dels diferents agents de la salut ha tingut lloc a Cardedeu per recolzar la iniciativa dels professionals del Vallès Oriental que estan organitzant la seva pròpia xarxa de salut comunitària. Els responsables de la Xarxa entenen que els problemes de salut dels pacients de l’atenció primària són molt complexos i difícils de superar només des de la perspectiva mèdica actual. Per això, des de la xarxa promouen el treball comunitari dels professionals de salut, de la mà d’altres agents socials com educadors, treballadors socials i fins i tot des d’altres àmbits com el medi ambient i el món local.
La coordinadora de la Xarxa AUPA, Cinta Daufí ha assegurat que “el model biomèdic es queda curt, els problemes de la gent no es curen amb pastilles i medicines”. Daufí ha afegit que una alternativa al model dominant “és una acció comunitària i un treball en xarxa” entre els diferents actors socials. Daufí ha remarcat que els problemes dels pacients de l’atenció primària “són bio, psico socials i afecten totes les dimensions de la persona”. La coordinadora de la xarxa ha remarcat que la idea és que “els sanitaris no treballem per la comunitat sinó amb la comunitat”.
Salut comunitària al Vallès Oriental
L'objectiu de la jornada ha estat analitzar com la salut comunitària o el model de treball comunitari pot influir i integrar els diversos programes de salut impulsats des de la Generalitat. Al llarg de la trobada també s'han presentat 5 experiències de salut comunitària que tenen lloc al Vallès Oriental com la de "menjar bé, menjar sa" de l'Hospital de Granollers, "La xarxa local" i "Diagnòstic i treball amb la comunitat " de l'EAP de Sant Celoni, la de" Cafè Tertúlia "de l'EAP de la Roca i la d'" Experiència grupal "de l'EAP de la Garriga. Una de les àrees bàsiques que més ha treballat amb les xarxes comunitàries és la de la Roca del Vallès, actualment està treballant en un projecte de promoció de l’activitat física pel 6 abril coordinat amb diferents àrees de salut del vallès.