Els objectius d'aquest projecte consisteixen a mantenir i fomentar l'alimentació mediterrània en l'àmbit de la restauració col·lectiva i identificar i acreditar els establiments que facilitin l'adopció del model d'alimentació mediterrània per als seus clients.
Els restaurants adherits hauran d'oferir als seus clients una oferta gastronòmica d'alimentació mediterrània a un preu similar als habituals de l'establiment i també hauran de facilitar informació sobre opcions d'oci actiu a l'entorn de l'establiment (passejades, circuits, etc.) i sobre la promoció d'hàbits saludables en general.
Els restaurants acreditats estaran identificats amb una imatge adhesiva que es podrà veure des de l'exterior i que els identificarà com a integrants del projecte AMED, i les seves instal·lacions hauran de reunir una sèrie de condicions d'higiene per oferir seguretat alimentària.
L'oferta gastronòmica que s'ofereixi en aquests restaurants haurà de complir els requisits següents:
- Utilització d'oli d'oliva, per amanir i preparar els plats.
- Increment de l'oferta de verdures, hortalisses i llegums en els menús.
- Elaboració dels plats amb peixos i/o carns magres.
- Augment de la fruita fresca com a postres en les cartes de l'establiment.
- Increment de l'oferta de productes integrals.
- Oferta de làctics amb baix contingut en greix.
- Possibilitat de consum de vi per copes o unitats individuals
- Difusió de material i informacions sobre alimentació saludable i oci actiu.
La prova pilot del projecte AMED s'ha dut a terme a la ciutat de Granollers, amb quinze restaurants ja acreditats (el 10% de l'oferta registrada a la ciutat), amb un bon nivell de satisfacció.
L'experiència AMED ha estat incorporada en el projecte Gustino, anunciat recentment pel Ministeri de Sanitat i Consum, en incloure el decàleg que ha formulat el projecte AMED sobre les opcions de menús saludables que han de complir els restaurants adherits.
Recomanacions sobre alimentació saludable
Marina Geli també ha presentat les recomanacions d'alimentació saludable a l'entorn laboral, un document que recull una sèrie de propostes per millorar l'equilibri d'esmorzars, aperitius o dinars, i també sobre el contingut d'aliments i begudes de les màquines expenedores, que han de potenciar aliments com les verdures, hortalisses, llegums, fruita fresca, fruita seca i diferents tipus de pa i oli d'oliva. Aquestes recomanacions ja s'han començat a aplicar al Departament de Salut i al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona.
El Departament de Salut, dins d'aquestes iniciatives per promocionar l'alimentació saludable i l'exercici físic, dóna ple suport a la candidatura de la dieta mediterrània com a patrimoni immaterial de la humanitat de la UNESCO.
L'atenció als problemes de salut derivats de l'obesitat a Espanya suposa el 7% de la despesa total en salut; el 57% de tota la despesa relacionada amb la diabetis i el 19% dels costos relacionats amb les malalties cardiovasculars són atribuïbles a l'obesitat.
El Departament de Salut, seguint les recomanacions de l'OMS per lluitar contra l'obesitat, desenvolupa des de l'any 2006 el PAAS, Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l'activitat física i l'alimentació saludable, que actualment du a terme més de 50 actuacions diferents en els àmbits educatiu, sanitari, laboral i comunitari.