La nova planta suposa una inversió de 4 milions d'euros, està gestionada per Tecnocatalana de Runes i és resultat de la col·laboració entre la iniciativa pública i la privada. La gestió que duu a terme dels residus és pionera, ja que substitueix els processos manuals per altres d'automatitzats. Així mateix, és un model ambiental pel que fa al control del soroll i de les emissions de pols.
La instal·lació és resultat de la col·laboració de l'Ajuntament de les Franqueses, el Gremi de Constructors d'Obres del Vallès Oriental, Àrids García i la Gestora de Runes de la Construcció (GRC), entre d'altres. La presència de GRC a l'accionariat de Tecnocatalana de Runes és la manifestació més clara de la conciliació dels interessos privats i els públics, ja que la propietat de la Gestora es reparteix entre un 45% del sector públic i un 55% del privat. Aquest caràcter mixt satisfà les necessitats del sector constructor privat i, alhora, les línies d'actuació que marca el Departament de Medi Ambient i Habitatge.
La planta de les Franqueses neix amb la vocació d'assolir elevats graus de valorització de residus de la construcció i la demolició de la comarca del Vallès Oriental. D'aquesta manera, contribuirà al compliment dels objectius de reciclatge fixats per la Generalitat en el PROGROC (Programa de gestió de residus de la construcció a Catalunya) i donarà solució a la gestió dels residus de la construcció de manera controlada.
Fitxa tècnica:
· Capacitat de tractament: 75 tones / hora
· Capacitat d'emmagatzematge: 10.000 tones
· Velocitat del procés primari: 100 tones / hora
· Velocitat del procés secundari: 75 tones / hora
· Potència instal·lada: 750 kW
· Producció: 200.000 tones / any
· Règim de treball: 40 hores setmanals (un torn)
· Personal: 5 persones per torn
Processos automatitzats
Entre els aspectes innovadors de la planta de les Franqueses, destaca la seva capacitat de tractar el residu brut que fins ara s'abocava, i la substitució dels processos manuals per altres d'automatitzats. D'aquesta manera s'abarateix el cost del procés de neteja. A més, combina diferents sistemes de trituració, garbellat, neteja i separació pneumàtica i manual per classificar els diferents residus en materials petris, d'una banda, i en ferro, fusta, plàstic o paper, de l'altra.
El procés de tractament
La instal·lació accepta tot tipus de residus procedents de la construcció i demolició. El procés comprèn les fases següents:
1. Recepció i descàrrega dels residus: els camions entren a la planta i es pesen en una bàscula per fixar la tarifa d'entrada. A continuació, el camió descarrega el material en una tremuja que alimenta el procés productiu.
2. Primera zona de neteja i zona intermèdia d'emmagatzematge: el material passa a una gran cinta o plat de separació de 6 metres de llarg, on un braç mecànic extreu els materials voluminosos no petris com ara palets, fusta o tubs, i els diposita en el contenidor corresponent per a la seva gestió externa. A continuació, els residus passen per un molí que els redueix per sota de 250 mm i s'acumulen en una sitja intermèdia.
3. Neteja: el material procedent de la sitja intermèdia passa per diferents processos de classificació, neteja mitjançant aire (materials volàtils), separació d'impropis mitjançant aigua (materials amb poca densitat) i triatge manual dels no-petris, fins a separar els materials petris de plàstics, fustes, cartrons, ferros i similars. Les diferents fraccions pètries obtingudes són la matèria primera per a la fabricació posterior de l'àrid reciclat.
4. Zona de fabricació d'àrids: el material ja net passa a un molí secundari que el tritura fins a obtenir un àrid de diàmetre entre 0-80 mm. Posteriorment, aquest material és garbellat per obtenir les diferents granulometries a comercialitzar.
Producte resultant: àrid reciclat
L'àrid reciclat és un producte apte per reutilitzar-lo com a granulat per a bases i subbases de carreteres i camins, en l'anivellament de terrenys, en la formació de capes drenants i en d'altres processos constructius d'enginyeria civil. La seva neteja exhaustiva prèvia a la trituració garanteix un àrid capaç de competir perfectament en qualitat amb un de natural.
El fet de reincorporar un residu, que d'altra manera es destinaria a l'abandonament, permet retornar els residus de la construcció i la demolició al cicle productiu, a més d'evitar el malbaratament dels recursos naturals.
Referent en el camp ambiental
La planta és un model ambiental, ja que executa el procés productiu en una nau tancada que permet controlar el soroll i les emissions de pols, i inclou criteris d'integració paisatgística en l'entorn industrial. Per evitar les emissions de pols, la planta disposa de sistemes d'aspersió d'aigua a pressió a les caigudes i zones de descàrrega de material. A més, la nau disposa d'un sistema d'aspiració d'aire per evitar l'expulsió de pols a l'exterior. D'altra banda, els residus no reutilitzables que genera la planta s'envien a un gestor autoritzat.
Tecnocatalana de runes
Amb la intenció d'implicar tots els agents que participen en el procés de la construcció, l'any 2004 es van unir en un projecte comú les empreses Gestora de Runes de la Construcció, SA, Gestió de Runes del Vallès Oriental, SL (dues empreses pioneres en la gestió de residus de la construcció), Àrids García Canteres Granítiques, SL (empresa privada amb una gran experiència en la fabricació d'àrids), i el Gremi de Constructors d'Obres del Vallès Oriental (on s'agrupen les principals empreses generadores de residus i consumidores d'àrids de la comarca). Tecnocatalana de Runes, SL, és una societat creada exclusivament per gestionar la nova planta de tractament integral de residus de la construcció i la demolició de les Franqueses del Vallès