Les Franqueses del Vallès ha estat l’escenari de la presentació de la 8a edició del Vallèsbot 2025, un projecte educatiu intermunicipal impulsat pel Centre de Recursos Pedagògics del Vallès Oriental amb la participació dels ajuntaments i centres educatius de Granollers, La Roca del Vallès, Canovelles i les Franqueses del Vallès.
El regidor d’Educació de les Franqueses, José A. Aguilera Galera, ha obert l’acte destacant «l’orgull que suposa ser el municipi amfitrió de Vallèsbot 2025» i ha posat en valor la unió dels quatre municipis per a l’organització del projecte.
Amb el lema “A la ciutat, s’hi juga”, aquesta edició de Vallèsbot convida l’alumnat a repensar els espais urbans des d’una perspectiva més dinàmica, inclusiva i sostenible. El repte plantejat consisteix a dissenyar ginys robòtics que millorin la qualitat de vida a les ciutats, amb especial èmfasi en la interacció social, la intergeneracionalitat i la sostenibilitat, sempre des d’un enfocament lúdic.
Vallèsbot té com a finalitat principal fomentar l’aprenentatge competencial en robòtica i programació, implicant l’alumnat en la resolució de problemàtiques quotidianes. També promou la formació del professorat en eines tecnològiques i facilita la col·laboració entre centres educatius i institucions. Alhora, busca inspirar futures vocacions tecnològiques i enfortir el vincle entre escoles i empreses del territori.
El moment culminant del programa serà la Jornada Vallèsbot, que tindrà lloc el 20 de maig de 2025 al Pavelló Esportiu Municipal de les Franqueses del Vallès. En aquest esdeveniment, els grups d’alumnes presentaran els seus treballs davant del jurat i del públic, destacant les solucions robòtiques innovadores que han dissenyat.
Durant la presentació, Josep Vilardell Monistrol, mentor 4.0 del Vallès Oriental I, ha remarcat que, al llarg d’aquests vuit anys, s’ha pogut veure com ha evolucionat la qualitat dels projectes: «any rere any ens hem superat gràcies a la motivació dels alumnes en totes les etapes dels seus projectes.»
Per a Lourdes Gil Soler, inspectora de zona dels Serveis Territorials Maresme-Vallès Oriental – Generalitat de Catalunya: «els alumnes han d’entendre què aprenen i per què aprenen i Vallèsbot promou precisament això. A més ho fa amb un aprenentatge social, gràcies al treball en grup i amb els docents.»
Marta Pujol Armengol, alcaldessa de La Roca del Vallès, ha volgut reafirmar el compromís del seu municipi amb la iniciativa i ha assegurat que tot i la complexitat de la temàtica d'aquesta edició: «és un repte que, de ben segur, l’alumnat assumirà amb escreix».
Per la seva banda l’alcalde de Canovelles, Emilio Cordero Soria, ha qualificat Vallèsbot de «projecte d’èxit al qual ens plau sumar-nos un any més». I ha descrit, tant la iniciativa com els centres educatius, com uns «generadors d’oportunitats».
Alba Barnusell Ortuño, alcaldessa de Granollers, s’ha referit al Vallèsbot com un projecte que «suma». Un exemple de la suma d’aliances entre administracions, entre docents i grups d’alumnes. I un gran treball que afavoreix la construcció d’un espai comú i de relació.
Finalment, ha tancat l’acte de presentació, Juan Antonio Corchado Ponce, alcalde de les Franqueses del Vallès, que adreçant-se als representants dels centres educatius presents a l’acte ha afirmat que: “vosaltres sou qui hauríeu d’estar aquí -a l’escenari- perquè sou l’ànima del projecte. Sou les persones impulsores i el grup promotor, que ha fet possible aquests vuit anys de recorregut del Vallèsbot». Per acabar remarcar l'orgull que representa per al municipi ser la seu de Vallèsbot 2025.
Sobre Vallèsbot
El projecte Vallèsbot neix el curs 2017-2018 de les inquietuds de l’equip docent que veuen en la robòtica una eina poderosa per incentivar vocacions tecnològiques, fins a arribar a consolidar-se com una iniciativa educativa de referència al territori, amb un impacte directe tant en el desenvolupament competencial de l’alumnat com en la innovació social i urbana.
Es tracta d’un projecte de treball conjunt entre tots els centres educatius de Granollers, La Roca del Vallès, Les Franqueses del Vallès i Canovelles per promoure sinergies i treball compartit entre el professorat dels diferents centres educatius.
També hi participa el Departament d’Educació, mitjançant el Centre de Recursos Pedagògics del Vallès Oriental, que impulsa la formació en robòtica per al professorat i col·labora en l’organització de la Jornada Vallèsbot. A més, el projecte compta amb el suport dels ajuntaments participants, que contribueixen tant en la logística com en el desenvolupament de l’esdeveniment. En aquesta edició 2024-2025, el municipi amfitrió és les Franqueses del Vallès.