
Foto: Toni Torrillas
"Reafirmar la voluntat de contribuir a la creació d’un espai de pau i solidaritat a la Mediterrània, que prengui en consideració tothom, per fer dels nostres pobles i ciutats espais de llibertat, de convivència i de cohesió social", aquest és un dels desitjos que recull la Declaració final de la Conferència de Municipis per la Pau a la Mediterrània que ha tingut lloc aquest matí a Granollers.
La Conferència és un projecte conjunt de la Secció catalana d'Alcaldes per la Pau, l'AFCDRP-Mayors for Peace França i la ciutat de Biograd na Moru, a Croàcia, i s'emmarca en el projecte de regionalització de la xarxa internacional d'Alcaldes per la Pau (Mayors for Peace). Es tracta d’un esdeveniment programat com a seguiment de la Conferència que es va celebrar el setembre de l'any passat a Aubagne, a França.
Els propòsits en forma de declaració
S'hi han congregat alcaldes i representants de diferents països (Marroc, Croàcia, Itàlia, Israel, França...) i xarxes que treballen per la pau CGLU (Ciutats i Governs Locals Units), VNG (associació de municipis holandesos) així com entitats com la Fundació Anna Lindh etc. per compartir idees sobre polítiques locals de promoció de la cultura de pau.
La Declaració inclou altres propostes com fer créixer la xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau, desenvolupar les seves iniciatives i treballar per a l’eliminació de les armes nuclears; encoratjar els governs a fer propostes innovadores i valentes per assolir un món en pau; promoure el coneixement de les activitats i el treball d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau entre la ciutadania, tot fent èmfasi en el seu impacte en l’àmbit local; promoure l’educació per la pau a les les escoles i la societat; fer sentir la seva veu davant els conflictes que tenen lloc als països de la conca Mediterrània i donar suport a la ciutadania, atès que els habitants de les ciutats i pobles són sempre les primeres i principals víctimes d’aquests conflictes. També, contribuir amb iniciatives i projectes concrets a assolir un espai de pau, estabilitat i prosperitat a la Mediterrània.
Els punts del dia a la Conferència
La jornada s'ha iniciat amb la conferència magistral de l'exdirector general de la UNESCO i president de la Fundació Cultura de Pau, Federico Mayor Zaragoza i ha continuat amb la conferència a càrrec de Meir Margalit, pacifista, exregidor de l’Ajuntament de Jerusalem que ha parlat dels “Moviments pacifistes a Israel i Palestina: El paper de la societat civil en la construcció de la pau”.
També hi ha hagut dues taules rodones, una centrada en els programes de memòria que es duen a terme a diverses ciutats i la segona sobre projectes i campanyes de pau i desarmament, impulsades des dels municipis com des de les organitzacions internacionals de la societat civil.
Les institucions que impulsen la Conferència de Municipis per la Pau a la Mediterrània convocaran una propera trobada el 2016.