
Granollers inaugurarà aquest dissabte a les cinc de la tarda el nou planetari del Museu de Ciències Naturals de Granollers, la primera i única instal·lació d'aquestes característiques que hi ha al Vallès Oriental i de les poques que hi ha a Catalunya, tret dels planetaris de Barcelona ciutat, del Montsec i de les Planes de Son, al Pirineu. Amb unes dimensions mitjanes (6,5 metres de cúpula i capacitat per a 40 persones), l'equipament del nou planetari ha suposat una inversió de 28.000 euros, aportats majoritàriament per l'Ajuntament i per la Fundació Privada Cultural de Granollers AC (que n'hi aporta 10.000).
Ambdues institucions formalitzaran la col·laboració el mateix dissabte amb la signatura d'un conveni que constata la coincidència en els objectius educatius del Museu de Ciències Naturals i de la Fundació de l'AC, promotora des de l'any 1987 del programa Activitats per a les escoles. Així, a partir del gener, els escolars de la comarca assistiran a les sessions pedagògiques del planetari, com una activitat més inclosa en l'esmentat programa. A la inauguració hi assistiran l'alcalde, Josep Mayoral; la regidora de Cultura, Alba Barnusell; el president de la Fundació Privada Cultural de Granollers AC, Ricard Caussa; i representants de les associacions de veïns del barri. L'acte acabarà amb una sessió d'astronomia.
Sessions inaugurals per a un públic heterogeni
Entre els dies 14 i 21 de desembre, s'han organitzat quinze sessions d'astronomia de matí i tarda per a tots els públics, sota el títol Què es veu aquesta nit. A llarg d'una hora, aquesta activitat permetrà fer una descoberta del cel i dels astres que s'hi poden veure. Els participants aprendran a orientar-se en el firmament, a reconèixer les principals constel·lacions, els astres més importants i els que són visibles de la temporada, així com veure com es mouen pel cel. Es tracta de sessions divulgatives, guiades per un tècnic en astronomia del grup Fora d'Òrbita, pensades perquè l'explicació resulti ben assequible i interactiva, oberta la participació de tothom. De cara al mes de gener, s'han programat dues noves sessions en dissabte, els dies 18 i 25. El preu normal és d'1 euro per als infants menors de 12 anys i de 3 euros els adults. A partir d'aquí, es programaran sessions d'astronomia dos dissabtes al mes.
L'ampliació del Museu de Ciències Naturals de Granollers es va inaugurar fa poc més d'un any. El nou edifici, de 2.055 metres quadrats, connecta amb la Tela, seu del museu des de 1987 i permet millorar-ne l'activitat pel que fa a exposicions, propostes pedagògiques i recerca. Les obres van permetre incorporar, a la planta baixa, el vestíbul de recepció, la sala d'exposicions temporals i un espai per a infants. A la planta subterrània hi ha el vestíbul, la sala polivalent, el dipòsit general, el taller de preparació, recepció, catalogació i magatzem; i a la primera, la sala d'exposicions permanent, la biblioteca i el planetari, que per motius pressupostaris (es buscaven recursos econòmics externs) no va entrar en funcionament a finals del 2012.