L'homenatge, un dels actes organitzats per la Generalitat per commemorar els bombardejos sobre Catalunya, el va presidir el conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura. El professor Josep Villarroya, autor del llibre 'Els bombardejos a Barcelona, va oferir la conferència 'El 17 de març d'avui fa 70 anys', en què va posar xifres a l'horror i va recordar que Catalunya va ser el banc de proves de l'aviació militar de les potències estrangeres. Segons Villaroya, els bombardejos aeris alemanys i italians a Catalunya van causar entre 4000 i 7000 víctimes.
També hi va intervenir l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i altres alcaldes i alcaldesses d'alguns dels pobles i ciutats que van ser bombardejats. D'altra banda, Núria Pi i Sunyer, filla de qui va ser alcalde de Barcelona i conseller de Cultura de la Generalitat republicana, va demanar, en nom dels familiars de les víctimes responsabilitat als Estats, que s'expliqui la història.
A l'acte d'homenatge hi van participar unes 400 persones, avis, àvies i familiars vinguts d'arreu de Catalunya, la majoria dels quals van viure la guerra durant la infància i l'adolescència. Totes les persones assistents van recordar l'acarnissament amb què els avions feixistes van atacar les poblacions de la reraguarda. A l'acte es va explicar que l'ordre d'aplicar aquells bombardeigs sistemàtics va venir des de Roma, del propi Benito Mussolini. També es va recordar que el 16, 17 i 18 de març de 1938, durant 41 hores, Barcelona va rebre atacs continuats amb bombardeigs cada 3 hores, provocant 670 morts i 1200 ferits.
Finalment, un refrigeri al mateix Palau de la Generalitat i el lliurament als assistents del llibret "Quan plovien bombes" (que conté textos literaris sobre els bombardeigs de Barcelona) van posar el punt i final a l'acte institucional.