
Una desena de musulmans seuen en una taula al centre d'un local de més de 500 metres quadrats, encara sense condicionar, a l'Avinguda Badalona de Mollet del Vallès. És dissabte a la tarda. A l'exterior, quatre policies locals controlen l'entrada i sortida de gent del recinte. No hi ha veïns tafanejant. Tampoc es respira tensió, tot i que fa menys de vint-i-quatre hores que la comunitat islàmica Al Huda ha ocupat el local, de la seva propietat, que l'Ajuntament havia precintat perquè no s'hi complien les normes. Segons el Consistori, el recinte no es pot utilitzar per altres usos que no siguin el comercial i la comunitat musulmana, asseguren, pretén traslladar-hi la mesquita que fins ara tenia a només uns metres: en un local del carrer Sant Ramon.
Divendres a la tarda, segons explica a NacióGranollers el portaveu de la comunitat musulmana del barri de l'Estació de França, Ahmed Barghouch Eljerrari, la Policia Local els va deixar entrar al local per inspeccionar-lo. Portava dos mesos precintat. Després de la visita els agents els van fer fora de nou, tot i que volien quedar-s'hi. Però unes hores més tard, després de resar davant l'Ajuntament, com fan cinc vegades cada dia, uns 40 membres de la comunitat Al Huda van treure els precintes, van entrar de nou al recinte i s'hi van quedar. I ja no pensen sortir-ne. "El local és de la meva propietat, comprat fa menys d'un any. Em faran fora d'una propietat que és meva?", es pregunta l'Ahmed, que assegura que la intenció no es traslladar-hi la mesquita, sinó fer-hi un centre cultural. "Però l'Ajuntament només hi vol comerços", afegeix.
Un conflicte que ve de lluny
Segons l'Ajuntament, el conflicte neix el juliol del 2012, quan la comunitat musulmana va plantejar la necessitat de disposar d'un local més ampli per poder fer les oracions, perquè el del carrer Sant Ramon se'ls hi havia quedat petit. La comunitat s'interessa llavors pel recinte de l'Avinguda Badalona, molt pròxim al local antic. L'equip de govern assegura que en aquell moment ja els va advertir que aquest espai no es podia utilitzar com a centre de culte, que només s'hi podien fer comerços. Segons l'alcalde de Mollet, el socialista Josep Monràs, la comunitat, que aplega més de 200 persones, va demanar que es canviés la normativa, però el Consistori s'hi va negar. Tot i això, l'Ahmed va acabar comprant el local.

Obres sense permís
A principis de l'estiu l'Associació de Veïns de l'Estació de França i veïns del carrer Sant Ramon van avisar a l'Ajuntament que s'havien iniciat obres en aquest local. Segons l'equip de govern, aquestes no comptaven amb el permís municipal. El Consistori va enviar un requeriment a la comunitat informant que estaven incomplint l'ordenança urbanística i, segons va apuntar Monràs en el seu dia, la comunitat en va fer cas omís. Per això es va procedir a precintar el local el 10 de juliol. "No s'estaven fent obres, només aixecant un envà de Pladur", assegura l'Ahmed des de l'interior del local. A més, afegeix que va demanar la llicència corresponent.
Oracions davant l'Ajuntament
Des que els hi van precintar el recinte, els musulmans fan les cinc oracions diàries davant l'Ajuntament en senyal de protesta. I ara, adverteixen que no pensen sortir del local. "El jutge ens pot prohibir fer-hi certes activitats, però no ens pot fer fora d'un local de la nostra propietat", subratlla l'Ahmed, que explica que el recinte estarà ocupat les vint-i-quatre hores del dia, que hi aniran fent activitats i que ja han organitzat torns de vigilància. "No volem que el tornin a precintar. S'estan saltant totes les normes. En dos mesos de suposat diàleg no han volgut solucionar el cas, i ara l'alcalde va porta per porta per posar els veïns en contra nostre", sentencia el portaveu de la comunitat musulmana, que conclou que l'Ajuntament vol que es traslladin a un polígon industrial, quelcom que no accepten.
Per la seva banda, l'equip de govern denuncia que l'ocupació "és il·legal i amb us de la força", i adverteix que ja ha intervingut iniciant els procediments legals per tal de desallotjar-lo. Monràs avisa que "amb imposició no s'aconseguirà modificar les normes establertes que són d'obligat compliment per a tothom". "Aquestes actituds no ajuden gens a la solució del conflicte", sentencia.

