La cuina ecològica i de proximitat arriba a les escoles

Disset cuiners es reuneixen a l'escola Matagalls de Palautordera per apropar nous conceptes com la cuina energètica i la temportalitat del producte

Publicat el 05 de setembre de 2012 a les 18:30
Hort ecològic al pati de l'Escola Matagalls de Santa Maria de Palautordera. Foto: Jordi Purtí

Aquesta setmana 17 cuiners i cuineres de menjadors escolars participen en la 2a edició del curs de cuina ecològica i de proximitat per a escoles organitzat pel Grup de Treball sobre Menjadors Escolars de Proximitat i Ecològics del Vallès Oriental que coordina el Consell Comarcal. La formació, que té lloc a l’escola Matagalls de Santa Maria de Palautordera, té com a objectiu apropar la cuina de les escoles a l’alimentació ecològica i al consum de proximitat i introduir, entre d’altres, conceptes com la cuina energètica, la temporalitat del producte i l’ús de la proteïna vegetal.
 
Així, al programa s’inclouen sessions pràctiques a la cuina, es treballa des del vessant pràctic i a partir de receptes adaptades per menjadors escolars, noves formes de cuinar i introduir eines i recursos per l’ús del producte fresc, ecològic i de temporada. A més d’aquests continguts s’inclou una sessió de cuina energètica, amb l’experta Anna Grau, i  una sessió oberta a professionals del sector sobre el disseny del menú escolar, amb criteris de nutrició, de proximitat i de temporada, que imparteix la nutricionista-dietista Marta Miró.
 
Cuina estacional
El dilluns dia 3 la jornada va estar orientada a tractar sobre la cuina de la tardor i en una sessió oberta al públic es va debatre sobre el concepte de l’agricultura ecològica, el model alimentari actual i es va treballar la vinculació dels horts escolars amb el menjador de l’escola. El dimarts va estar dedicat a realitzar visites a dues empreses de productes ecològics de la comarca. Primer vam visitar La Tavella, on va parlar d’agricultura ecològica i del seu nou projecte d’ous ecològics i la diferència entre la cria convencional.

Després, es va realitzar una visita a Vegetalia, empresa innovadora de la comarca, on es va treballar la importància de la proteïna vegetal. La Montse Bradford, experta en cuina energètica, va fer una xerrada sobre nous conceptes i productes a incorporar en l’alimentació infantil, i després es va visitar la fàbrica de Vegetalia per veure el procés de producció del seitan, del tofu i altres productes de proteïna vegetal. 

Dijous i divendres al curs es treballarà la cuina de l’ hivern i la cuina de la primavera, adaptada a les necessitats dels infants i també es farà una sessió sobre com complementar adequadament el menú escolar amb la resta d’àpats del dia, impartida per la pediatra del CAP de Santa Maria de Palautordera Anna Soriano.

Grup multidisciplinari
El curs s'està impartint per Neus Santiago de l’AMPA Matagalls, Anna Sanz de Casolem, Marc Esteve de St. Paul’s School, Joan Maria Ribas d’Ecomenja, tots membres del Grup de Treball sobre Menjadors escolars ecològics i de proximitat. Aquest Grup de Treball sobre Menjadors Escolars de Proximitat i Ecològics del Vallès Oriental que organitza el curs és un grup multidisciplinari que treballa per promoure l’alimentació ecològica a les escoles, i té el suport del Consell Comarcal del Vallès Oriental i de la Diputació de Barcelona, en el marc del projecte Xarxa Productes de la Terra.