La millora del diagnòstic precoç i els tractaments de Disfàgia, a debat a l’Hospital de Granollers

En el marc de la I jornada de Disfàgia es presentaran els pioners tractaments i protocols sobre Disfàgia que aplica el grup de treball de l’Hospital de Granollers

Publicat el 19 de febrer de 2014 a les 18:00
L’Hospital General de Granollers acollirà, demà dijous, la I Jornada de Disfàgia amb l’objectiu de fomentar el coneixement sobre la importància de la detecció de la disfàgia en els pacients, i mostrar la millora en salut que implica un diagnòstic precoç i un tractament adient. La trobada aplegarà més de 250 professionals de l’àmbit sanitari entre metges, infermeres, farmacèutics, dietistes i logopedes. Durant aquesta trobada d’experts que es celebrà al llarg del matí es realitzaran diferents sessions teòriques, demostracions pràctiques i es projectaran audiovisuals demostratius dels procediments que es realitzen.
 
Una malaltia que afecta el 15% dels pacients majors de 65 anys
La disfàgia és una malaltia que dificulta la deglució, empassar aliments, i està ocasionada per alteracions estructurals o funcionals que provoquen una alteració de la musculatura oral, faríngia o laríngia. Les principals causes són les malalties generals (infeccions o trastorns psíquics) o neurològiques, degenaratives, otorrinolaringològiques, ictus o traumatismes cerebrals.  S’estima que la disfàgia afecta com a mínim a un 15% dels pacients majors de 65 anys, i pot arribar al 40% dels pacients hospitalitzats. La no detecció afavoreix els reingressos hospitalaris, augmenta les estades hospitalàries i les possibles complicacions dels pacients que la pateixen.
 
L’Hospital General de Granollers entre els pioners en el tractament de la Disfàgia
L’Hospital General de Granollers  disposa d’un equip multidisciplinar format per professionals de diferents àrees que ha elaborat un protocol de cribatge i tractament de la disfàgia que està donant molts bons resultats clínics. En concret, des de la seva implantació, s’ha observat una disminució significativa de reingressos per pneumònia (del 14,9% al 4,9%) i de la mortalitat del 14%.