En la primera de les al•legacions, Ros recorda els motius en què es basava l’acord del ple que demanava la retirada de l’ARE. En primer lloc, que les corporacions locals tenen assignades competències exclusives en matèria d’urbanisme, que es poden veure vulnerades pel Decret Llei 1/2007, de 16 d’octubre, de mesures urgents en matèria urbanística, del qual es posa en dubte la seva constitucionalitat. Així mateix, l’Alcalde recorda que l’acord de ple és una decisió sobirana de l’ajuntament.
En la segona de les al•legacions, l’Alcalde trasllada el gairebé miler de signatures que han presentat a l’Ajuntament veïns de tot el municipi, especialment de la Torreta, en contra del projecte de l’ARE.
En la tercera de les al•legacions, l’Alcalde argumenta la seva petició de retirada definitiva de l’ARE.
Argumentari per a la retirada de l’ARE
1.- El model de creixement massiu que representa l’ARE de la Torreta, amb 705 habitatges de cop en una sola actuació poligonal no correspon a les formes de creixement pautat que històricament ha tingut el municipi de la Roca del Vallès, trencant completament les actuals estructures dels teixits urbans, entenent-lo com un model fora d’escala i desintegrat del lloc on es pretén ubicar.
2.- El plantejament de l’ARE no soluciona els problemes de mobilitat actuals del barri de la Torreta, del municipi de la Roca del Vallès en aquest àmbit, i del territori més extens que significa el continu urbà del conjunt dels municipis de Granollers-Les Franqueses i la Roca del Vallès, contribuint a agreujar-los en els tres nivells de la mobilitat, en l’àmbit de la mobilitat rodada que lamentablement serà la principal, a ajornar-los en l’àmbit del transport públic a l’espera del tren orbital, atesos els greus dèficits actuals, i a no resoldre’ls en l’àmbit de la mobilitat a peu, allunyant aquest creixement a una situació marginal desconnectada de qualsevol centralitat urbana.
3.- El plantejament de l’ARE de la Torreta no soluciona els problemes dels dèficits històrics del barri en particular i del municipi de la Roca, en general, en matèria d’equipaments, de tal manera que no s’obtenen sòls públics de qualitat per pal•liar aquests dèficits, contribuint a greujar-los amb la massificació d’habitatges. El barri de la Torreta necessita urgentment una escola nova de primària de dues línies, el projecte del qual es troba en fase de redacció i en coordinació amb la Delegació del Departament d’Educació, a ubicar-se en l’actual sòl urbà on es disposa ja del solar adequat. El barri de la Torreta té un consultori mèdic de tamany reduït que amb prou feina suporta l’actual demanda.
El barri de la Torreta té una petita zona esportiva, només amb camp de futbol i necessita completar-se amb la dotació d’una piscina coberta i un pavelló poliesportiu. El barri de la Torreta tindrà la necessitat d’un IES en el moment que arribi a una població propera als 4.000 habitants la qual cosa es produirà de seguida en cas de continuar endavant amb l’ARE. El barri de la Torreta no disposa de biblioteca pública, sent obligatòria en el moment que arribi als 5.000 habitants, la qual cosa es produirà de seguida en cas de continuar endavant amb l’ARE.
Cap d’aquests equipaments queda resolt amb el plantejament actual de l’ARE que contempla sòls públics mal ubicats, de tamany inadequat per a cobrir aquestes necessitats i desconnectats de les trames urbanes existents i d’eixos cívics de relació humana, significant un urbanisme obsolet, impropi d’un país avançat.
Davant d’aquesta situació urbana i social, el planejament urbanístic de la Roca del Vallès contempla la possibilitat de desenvolupar el Pla Parcial SPR-6 “Can Granota”, inclòs en l’esborrany del Pla d’Actuació Municipal (PAM) amb la possibilitat de fer 343 habitatges, el 40% dels quals serien de protecció i permet la resolució mitjançant un urbanisme modern de la connexió de les trames urbanes i dels teixits urbans existents amb els nous, de manera compensada, integradora, ordenada i pautada, resolent els problemes de mobilitat actual i futura, possibilitant la ubicació de sòls públics de qualitat per al servei dels ciutadans, els actuals i els futurs, de tal manera que constitueix una gran oportunitat per la Torreta.
El possible desenvolupament de l’ARE de la Torreta avorta aquesta possibilitat i impedeix qualsevol desenvolupament urbà lògic i racional.
Davant d’aquesta situació, l’alcalde planteja alternatives de què disposa el municipi en matèria d’habitatge social i que forma part també de l’esborrany del Pla d’Actuació Municipal (PAM):
1.- Sector SPR-4: Pla de Les Hortes: (en tramitació M.P.G.) 75 hab.
2.- U.A.-9: (pendent d’iniciar obres d’urbanització) 12 hab.
3.- U.A.-13a (urbanitzada) 12 hab.
4.- U.A.-14 (en fase d’urbanització per part d’Incasòl) 32 hab.
5.- Solar municipal antiga escola bressol: 12 hab.
6.- Solar municipal al barri de La Torreta: 9 hab.
7.- U.A.-20: (en tramitació M.P.G.) 6 hab.
EN TOTAL: 158 hab.
Aquests 158 habitatges socials poden ser d’execució gairebé immediata, permetent acollir-se a les diverses modalitats de protecció i permeten establir règims de compra-venda i/o lloguer.
A més, l’alcalde recorda que l’equip de govern ha dissenyat una estratègia per a la construcció d’uns 30 habitatges dotacionals per a gent jove a ubicar a l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, així com en un projecte de residència per a la gent gran, amb centre de dia, que contempla la possibilitat de disposar entre 30 i 60 habitatges dotacionals al Pla de la Molinada.
Segons ha manifestat Ros, “és la meva voluntat personal i la del meu equip de govern col•laborar sempre amb el Govern i, en aquest sentit, en poso a la disposició del conseller i el convido a visitar amb temps suficient el municipi de la Roca del Vallès i conèixer de primera mà la nostra realitat i les previsions de futur que tenim planificades, que pensem són les adequades per al nostre creixement”.