L'atur s'acarnissa amb les persones d'entre 30 i 39 anys

Un de cada tres aturats al Vallès Oriental es troba dins d'aquest marge d'edat

Publicat el 22 de febrer de 2012 a les 17:30
Òscar Riu durant la roda de premsa d'aquest dimecres. Foto: UGT V.O.

Segons un informe presentat aquest dimecres pel secretari comarcal de la UGT al Vallès Oriental, Òscar Riu, almenys un de cada tres aturats de la comarca tenen més de trenta anys i menys de quaranta i representen el 29% dels aturats de la comarca. A més, un 78% dels desocupats (27.550 persones) tenen un nivell de formació primari o inferior i titulacions d'educacions generals. Les dades són el resultat d'un estudi basat en les xifres recollides al llarg del passat 2011 i llencen una perspectiva preocupant pels municipis i els treballadors de la comarca, i es que durant l'any passat, el nombre de desocupats ha crescut en 894 persones. Les gairebé nou centes persones augmenten així la xifra del d'aturats al Vallès a 11.583 persones des que es va iniciar la crisi l'any 2008.

El sindicat també ha alertat durant la roda de premsa d'aquest dimecres que l'últim any s'ha produït un augment de les persones que porten més de 24 mesos aturades i declarades com a demandants d'ocupació. En total són unes 6.900 persones que representen un 19% del total. Tot i això, la majoria d'aturats estan inscrits al servei de demanda d'ocupació durant tres mesos i representen el 28% dels aturats. Segons l'informe el sector més afectat per la destrucció de llocs de treball és el de serveis, que ha augmentat fins a 21.708 aturats, una situació però que no es viu a Caldes de Montbui, que ha presentat aquesta setmana unes xifres que avalen que aquest és el que té més treballadors al municipi. El segon sector que lidera la llista en pèrdua de llocs de treball és el de la indústria, amb 7445 aturats, seguit de la construcció amb 4732. Finalment hi apareix l'agricultura, amb 2012 aturats, 1771 persones no tenien ocupació anterior.

UGT proposa després d'aquest anàlisi una sèrie de reformes encarades a solucionar la creixent desocupació al Vallès Oriental. Entre elles s'hi pot trobar el reforç de les polítiques actives dirigides a joves i aturats de llarga durada, la generació de confiança per incentivar el consum, l'impuls de les polítiques de concertació a nivell comarcal que treballin per analitzar el posicionament de la comarca dins l'àmbit metropolità, la implantació de nous sectors productius que facin contrapès a la desaparició del teixit industrial i la planificació de l'oferta formativa al territori. El sindicat també proposa un impuls urgent de les polítiques unitàries de projectes i objectius a la comarca.