Les grans franquícies de roba i calçat es mengen el comerç tradicional de Granollers

Dos estudis conclouen que la ciutat ha sabut retenir els compradors els últims cinc anys i evitar la fuita de compra a municipis propers

Publicat el 05 de juny de 2013 a les 20:00
Josep Mayoral i Andrea Canelo aquest dimecres a la tarda. Foto: Aj. Granollers

Les grans franquícies de roba i calçat que cada dia ocupen més locals del centre de Granollers, com ara Zara i Desigual, s'estan menjant el comerç tradicional de la capital del Vallès Oriental. Així ho confirma un estudi dels hàbits de compra i consum dels residents a Granollers encarregat per l'Ajuntament, els resultats del qual han donat a conèixer aquest dimecres a la tarda a la sala de plens l'alcalde Josep Mayoral i la regidora de Comerç i Turisme, Andrea Canelo.

L'estudi, una enquesta telefònica a 500 famílies de cinc zones diferents de la ciutat, constata una notable pèrdua de quota de mercat de la botiga tradicional en favor de les franquícies i les superfícies especialitzades. Si el 2008 un 79% dels veïns decidia comprar la roba i el calçat en un comerç tradicional, ara només ho fa un 54%. Pel que fa el lleure, la cultura i l'esport, la taxa ha passat del 83% de fa cinc anys al 66% d’aquest 2013. Per contra, un 26% opta per les franquícies per comprar roba i calçat, i un 32% per les superfícies especialitzades per fer-se amb productes de lleure, cultura o esport.

Els supermercats perden pes
Això sí, la botiga tradicional d'alimentació manté el tipus, augmentant fins i tot el tant per cent de despesa comercialitzable respecte el 2008, passant del 13% al 14%. En drogueria i perfumeria passa del 37% al 43%, i en equipament de la llar també guanya un punt. L'estudi també destaca la pèrdua de quota de mercat del format supermercat respecte les dades de 2008 per a la compra quotidiana (tot i que és l’espai escollit pel 61% dels veïns per adquirir productes d'alimentació), i l'increment en la compra d’aliments al mercat municipal. A més, per primera vegada, tot i que molt tímidament, es constata la compra per d'altres canals, com ara internet.

L'estudi, presentat conjuntament amb un altre sobre l'atractivitat comercial de la ciutat, sentencia que Granollers ha sabut retenir i disminuir la fuita de compra (és a dir, els veïns que van a comprar fora), tot i que s'ha incrementat l'oferta comercial a municipis propers, alhora que el consum ha disminuït i s'han reduït els desplaçaments per compres. Actuacions com l'ampliació de l'illa de vianants han fet més tractiva la capital comarcal per anar-hi a comprar. Per a Mayoral, les dades demostren que el comerç de Granollers "ha resistit bé la crisi econòmica", que els granollerins són fidels a l'oferta comercial de la ciutat i que Granollers continua essent atractiva comercialment. El batlle ha defensat la barreja comercial de la ciutat: amb botigues tradicional i les grans franquícies.