
Com si la vida no hagués deixat de passar al carrer i com si tornéssim a l'essència de la vella àgora, tot fent possible que les places i les llambordes fossin espais interactius de contacte, de creació, de joc, d'abraçada i de confidència i, sobretot, de desenvolupament i creixement personal. Amb aquesta inquietud neix "Alesplaces!", un projecte comunitari que es presentava al seu hàbitat natural, al carrer i sense interferències, en un acte celebrat aquest darrer divendres al matí a la plaça de Sant Miquel de Granollers.
La protagonista de la primera de les accions del projecte és la instal·lació interactiva "El cub", reposant al bell mig de la plaça. Un cub amb forma de casa, d'habitacle, de vaixell pirata, de tresor ocult o de tot allò que pugui dir la imaginació, amb milers de jocs per fer i per inventar, ja sigui a l'exterior o al seu interior. "La gràcia del projecte", afirmava Paula Lafuente, estudiant de l'IES Celestí Bellera, "és que és una activitat diferent que permetrà veure com reaccionen els nens". Com a "conillets d'índies" d'aquesta primera temptativa, els alumnes de primer de primària de l'Escola Joan Solans que, un cop presentada la instal·lació pels alumnes de batxillerat artístic i escènic del Bellera, s'abraonen a jugar-hi.

La importància de la interacció amb la ciutat
"És molt important que les escoles obrin les portes i les finestres i que interactuïn amb la ciutat", tal com afirmava Josep Mayoral. En l'acte de presentació, l'alcalde de Granollers no ha volgut deixar de reivindicar l'espai públic "com a un espai per a tots i per a totes, però, també, com a espai per a la creativitat".
Des del mes de gener, l'ajuntament de Granollers impulsa aquest projecte transversal en el qual participen diversos serveis municipals i una quinzena de col·lectius amb l'objectiu de potenciar l'espai públic "com a espai de cultura, de trobada i de creació", d'acord amb el Pla d'Acció Municipal 2011-2015.

Què és "Alesplaces!"?
El projecte "Alesplaces!" ha estat seleccionat per la Fundació Jaume Bofill i la Universitat Oberta de Catalunya - UOC en una convocatòria que promou la innovació educativa a la qual s'han presentat 72 propostes, entre les quals també s'ha escollit un projecte de l'Escola Pia.
L'embrió d'"Alesplaces!" sorgeix l'any 2012 des de Serveis Socials. A l'edició d'enguany hi han participat quinze col·lectius i centres educatius (xarxa de centres oberts, Institut Celestí Bellera, Escola Municipal del Treball, grups dels programes educatius PQPI i UEC, Assoc. Fotogràfica Jaume Oller, Biblioteques de Granollers, Esplai Guai! de Palou, Colònies Sant Esteve, Roca Umbert, AV de Can Bassa i de Can Mònic...), amb més de 250 persones implicades, que han estat treballant per dissenyar una programació d'activitats adreçada, sobretot, als infants, que tindrà lloc a les places de la ciutat els mesos de juny i juliol.
El Cub, obra dels alumnes del Celestí Bellera
El projecte també inclou el treball amb alumnes del batxillerat artístic de l'Institut Celestí Bellera, que han ideat una instal·lació interactiva que recorrerà diferents espai públics perquè els nens hi juguin. La peça s'ha batejat amb el nom El cub i ha estat fabricada a les instal·lacions de Roca Umbert. La professora de l'assignatura de volum, Lluïsa Permisan, i l'arquitecta i membre de l'Associació Cíclica Marta Serra han guiat el treball dels estudiants, al llarg d'uns tallers que han donat com a resultat una instal·lació que aquest matí s'ha pogut veure en funcionament, a la plaça de Sant Miquel, gràcies a la col·laboració d'alumnes de l'Escola Joan Solans.
"Alesplaces" és un projecte que té el suport de la Diputació de Barcelona i del Laboratori d'Educació Social de la UOC.
