El conseller de Medi Ambient i Habitatge i president de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Francesc Baltasar, el president del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental, Jordi Terrades, i el president del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, Joan Antoni Baron, han signat avui un conveni marc de col·laboració per millorar la gestió de la brossa de les dues comarques. El Vallès Oriental i el Maresme planificaran de manera conjunta la gestió de la brossa generada pels habitants de les dues comarques i, com a conseqüència, compartiran l'ús de les instal·lacions de residus, tant de les existents com de les noves. Aquesta cooperació respon a la proposta realitzada per l'ARC i definida en el Pla d'acció per a la gestió de residus municipals de Catalunya 2005-2012, aprovat l'octubre passat.
L'ARC finançarà íntegrament les dues plantes noves que preveu el conveni marc, encara que el seu pressupost i característiques tècniques es detallaran en convenis específics que se signaran els pròxims mesos.
L'ARC i el Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental han signat aquest matí el primer d'aquests convenis per concretar l'ampliació de la planta de compostatge de Granollers, la qual també inclourà el procés de metanització per produir biogàs a partir de la matèria orgànica recollida selectivament. Un segon conveni, entre l'ARC i el Consorci del Maresme, se signarà en les pròximes setmanes[i].
Les noves instal·lacions
* Planta de tractament de matèria orgànica a Granollers, tancada actualment per ampliar-ne la capacitat (45.000 t/any) i combinar el compostatge, per obtenir adob, i la metanització per a la producció de biogàs. L'ARC finançarà l'obra amb 11.600.000 EUR (d'un pressupost total de 24.961.112 EUR).
* Planta de tractament de fracció restant i de matèria orgànica, de 135.000 t/any, sense ubicació definida al Vallès Oriental. Encara no se n'ha definit el pressupost, però la finançarà l'ARC íntegrament.
* Planta de tractament de fracció restant a Mataró, ubicada al costat de la planta incineradora, i amb una capacitat de tractament de 190.000 t/any. Encara no se n'ha definit el pressupost, però la finançarà l'ARC íntegrament.
* Millores a la planta incineradora de Mataró per adaptar-la a les característiques del residu no aprofitable procedent de les dues plantes de fracció restant, un cop aquestes entrin en funcionament l'any 2008. Aquest residu té un poder calorífic molt superior al del residu convencional. La capacitat de la planta es manté igual, 160.000 t/any. Encara no se n'ha definit el cost de les obres, però la finançarà l'ARC íntegrament.
Amb aquestes instal·lacions, les 39 deixalleries que ja estan en funcionament (13 al Maresme i 26 al Vallès Oriental) i la millora en les recollides selectives, el Pla d'acció preveu assolir els objectius de reciclatge següents: 55% de matèria orgànica, 75% de vidre i paper, i 25% d'envasos lleugers.
A més d'aquesta inversió, l'ARC ha atorgat des de l'any 2003 més de 3.730.000 EUR en ajuts per millorar la gestió de residus a les dues comarques. Aquestes inversions s'han destinat, sobretot, a la construcció i ampliació de deixalleries, a la implantació de la recollida selectiva de matèria orgànica i a projectes per reduir la quantitat de brossa generada.
El Pla d'acció al Vallès Oriental-el Maresme
La fracció restant. El nou model de gestió de la brossa a Catalunya estableix que la fracció restant ha de passar per un procés de triatge a fi de recuperar la matèria orgànica, el paper, el vidre, els plàstics i els metalls que conté. El residu no aprofitable (el rebuig) o bé s'incinera, o bé s'empaqueta en bales cobertes de polietilè que es porten a dipòsit controlat. El tractament de la fracció restant comporta, per tant, la reducció de la quantitat de rebuig i, a més, que aquest rebuig sigui pràcticament inert, ja que conté menys del 15% de matèria orgànica.
Els habitants del Vallès Oriental i del Maresme recullen selectivament el 24% de la brossa. El 76% restant, doncs, és la bossa barrejada que a hores d'ara s'envia a la incineradora de Mataró o al dipòsit controlat de Santa Maria de Palautordera i de Vacarisses. Amb l'entrada en funcionament de les noves plantes, una al Vallès Oriental i una altra al Maresme, aquests residus es tractaran prèviament.
Equilibri territorial. El Pla d'acció divideix Catalunya en set zones i 28 subzones per planificar les infraestructures de gestió de residus. L'objectiu és que aquests set territoris siguin autosuficients pel que fa al tractament de les escombraries generades pels seus habitants. D'aquesta manera, es redueixen els transports de residus de llarg recorregut i s'estalvia la necessitat de grans infraestructures que han d'assumir la brossa de diverses zones.
El Vallès Oriental-el Maresme és una subzona de la Zona 1 (Regió Metropolitana de Barcelona) i consta de 743.630 habitants, que generen anualment 424.000 tones de brossa.
Aliança amb els ens locals. La implantació del Pla d'acció es fonamenta en la col·laboració estreta entre ajuntaments i Generalitat. En aquest sentit, ja s'han signat més de 24 convenis amb ens locals d'arreu de Catalunya, on viuen prop de 6 milions de persones.
Hi ha 8 convenis més en tramitació, que afecten poc més de 500.000 persones. En total, 6,5 milions de persones, més del 90% de la població de Catalunya, han iniciat el procés de gestionar els seus residus de manera més sostenible amb la implantació de la recollida selectiva de la matèria orgànica i el tractament de la fracció restant.
[i] El Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental, mitjançant acord de la Comissió Executiva, va aprovar el passat dia 7 d'abril de 2006 el Plec de clàusules administratives particulars, el Plec de prescripcions tècniques i la convocatòria de concurs per a la contractació per procediment obert de les obres d'ampliació del procés de digestió anaeròbica i de capacitat de la planta de compostatge del Centre Comarcal de Tractament de Residus del Vallès Oriental. El dia 29 de maig finalitza el termini de presentació de proposicions i el contracte s'adjudicarà el dia 12 de juny.
Medi Ambient, el Maresme i el Vallès Oriental acorden gestionar conjuntament la brossa de les dues comarques

Ara a portada
Publicat el 25 de maig de 2006 a les 16:15
Et pot interessar
-
Societat L'Hospital de Granollers s'ampliarà amb deu quiròfans nous
-
Societat Bigues i Riells del Fai es prepara per a la campanya de prevenció d'incendis
-
Societat Quatre llocs curiosos del Vallès Oriental que has de visitar
-
Societat Comença l’última fase de les obres de l’avinguda Sant Esteve de Granollers