
El conseller d'Interior, Felip Puig, ha inaugurat aquest dilluns a Mollet unes jornades dels Mossos d'Esquadra sobre el crim organitzat en les quals ha advertit que Catalunya és un punt d'atracció i "referència" per a les xarxes delictives. Segons el conseller, els mateixos motius que fan de Catalunya un referent cultural, econòmic i turístic, la converteixen en un atractiu per a les màfies. Puig ha recordat que Catalunya no resta al marge d'un món global i, per tant, considera necessari que tot el sistema de seguretat presti atenció de manera prioritària al crim organitzat, ja que actualment representa una "amenaça real" a l'economia i societat catalanes. "És imperatiu combatre'l", ha conclòs el conseller.
Durant tres dies, l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, situat a Mollet, acull unes jornades sobre crim organitzat organitzades pel departament d'Interior. Puig ha aprofitat la cita per subratllar que la lluita contra les màfies és part del procés de construcció d'una policia catalana "amb vocació integral i projecció internacional". Pel conseller, aquest és un procés "excepcional" que reforçarà el rol dels Mossos d'Esquadra en organitzacions policials internacionals i la projecció d'obertura del cos.
Alta presència de la Camorra i la 'Ndrangheta
En relació a l'atractiu que suposa Catalunya per a les màfies, un membre del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) ha reconegut durant les jornades que la presència de les màfies napolitana i calabresa, la Camorra i la 'Ndrengheta, és "molt alta". "És la millor instal·lada a Catalunya", ha dit en relació a la Camorra. En aquest sentit, el responsable del CNI diu que el crim organitzat al conjunt de l'Estat espanyol està "molt més implantat del que seria desitjable". A més dels italians, diu, la màfia russa també es va instal·lar a Espanya de manera significativa aprofitant l'economia d'expansió de l'època del 'boom' immobiliari.
La Fiscalia proposa reformar l'Audiència Nacional
Per la seva banda, en una de les ponències celebrades aquest dilluns a Mollet, el fiscal en cap de l'Audiència Nacional, Javier Zaragoza, ha apostat per una reforma legislativa que doti l'Audiència de més competències contra el crim organitzat transnacional. Zaragoza considera "absolutament imprescindible" fer aquesta reestructuració perquè, a més d'atacar el narcotràfic o la falsificació de diners, l'Audiència Nacional pugui actuar també contra el blanqueig de diners, el tràfic de persones o el tràfic d'armes del crim organitzat transnacional. Tot i que Zaragoza encara no és optimista del tot amb la fi d'ETA, considera que l'extinció de la banda armada pot ser un bon moment per fer la reforma perquè "el terrorisme desapareixerà de la feina diària" de l'Audiència Nacional.
