Montmeló acull l'exposició «The chequered flag. La força de l'automobilisme»

Publicat el 07 de febrer de 2009 a les 09:33
 
Cal indicar que, encara que no és la primera vegada que s’organitza a l’Estat espanyol una exposició sobre el món del motor, el projecte sí que és innovador en el sentit que es busca fer una reflexió sobre la competició, els espais, les marques, els pilots i l’impacte social derivat del naixement de l ‘automoció. Així, “The Chequered Flag. La força de l’automobilisme” no és només una simple exhibició d’automòbils, sinó que es presenta com un guió que s’ha de seguir de tot el que ha estat i ha significat la competició de l’automòbil des de l’inici, a final delsegle XIX, fins ara.

L’exposició es nodreix de documents gràfics, alguns dels quals mai exhibits fins ara, serviran d’homenatge a tots aquells fotògrafs que han cobert la competició del motor al nostre país, com ara Emili Lluch, el famós reporter que va començar a retratar curses el 1911.
 
D’altra banda, la condició educativa de l’exposició queda demostrada amb les propostes següents: els visitants podran conèixer l’evolució històrica del pneumàtic mitjançant l’explicació de diverses peces exposades; tindran l’oportunitat d’apreciar les diferents textures del petroli en brut i del petroli refinat; podran comprovar el funcionament d’una magneto, el generador de corrent que produeix l’espurna d’encesa per a l’arrencada d’un vehicle i descobriran les tècniques actuals de la Fórmula 1, els seus controls de tracció i tots els sistemes automàtics entre altres punts.
 
Exposició

Altres objectes exposats resultaran molt curiosos per als visitants, com per exemple una granota de seguretat tallada i cremada per comprovar els efectes d’un accident i també la resistència que té, així com un casc en les mateixes condicions. I, si parlem de joies, cal destacar el primer catàleg del ral·li París-Madrid del 1903 i els tres llibrets de les edicions de la Copa Catalunya.
 
Nou automòbils de competició

El punt fort principal per a qui decideixi gaudir de l’exposició serà els nou automòbils de competició que ocuparan les diferents sales de l’Espai Tribuna Vallès Motor: un Hispano Suiza 45Crs (1910), el cotxe que va marcar més clarament els orígens de l’automoció a Espanya; un Bugatti T35 (1925); un Alfa Romeo P3 (1934); un Ferrari 553 Super Squalo de Fórmula 1 (1955); un Pegaso Z-102 Spyder (1953); un Authi Morris Mini 1275 GT Me-pre (1973); un West McLaren Mercedes Mp4-15 (2000); un Seat Toledo Cupra ETCC (2004) i un Renault R26 F1 (2006), cotxe campió del món amb les mans de Fernando Alonso al volant. Tots ells s’han espremut en circuits, alguns clàssics com Montjuïc o Pedralbes, altres més actuals com el Circuit de Catalunya.
Gran suport de col·lectius i institucions

El fons històric i l’extens material museístic de “The Chequered Flag. La força de l’automobilisme” s’ha pogut reunir gràcies a la intervenció de més de cinquanta persones, que han col·laborat estretament amb l’organització de l’exposició, aportant vehicles, pel·lícules i imatges. A més, aquest ambiciós projecte implica el suport col·lectiu de moltes institucions: la Direcció General de Turisme del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya; els ajuntaments de Montmeló, Granollers i Parets del Vallès i també el Circuit de Catalunya.
Inauguració, el 6 de febrer del 2009

“The Chequered Flag. La força de l’automobilisme” podrà visitar-se fins a mitjans de maig, després de la inauguració oficial que tindrà lloc el divendres, 6 de febrer, en un acte presidit per Antonio Risquez, president del Consell Comarcal del Vallès Oriental; Joan Carles Vilalta, director general de Turisme de la Generalitat de Catalunya i Manuel Ramal, alcalde de Montmeló, població que acollirà aquesta exposició (Espai Tribuna Vallès Motor • Carrer de Vic, 103-113) i municipi que sempre ha estat vinculat al món del motor per la significativa influència i aportació del Circuit de Catalunya.
 
Més informació a:  www.jas.es