
L'Ajuntament de Montmeló va presentar dijous el projecte El Rebost dels aliments frescos, que vol reduir el màxim possible el malbaratament del menjar i posar-lo a disposició de les necessitats socials del municipi, és a dir, d'aquells veïns que pitjor ho estan passant. Alhora, es busca sensibilitzar i conscienciar als ciutadans vers la prevenció de residus en general, especialment el d'aliments, i donar eines a les llars per tal de prevenir el malbaratament alimentari, reduint residus i estalviant diners.
El projecte es va presentar a la sala de la Concòrdia de l'Ajuntament de Montmeló, amb la presència de l'alcalde Antoni Guil; Sor Lucia Caram, monja que resideix a Manresa, on ha impulsat nombroses iniciatives de caràcter social; Montserrat Seguí, responsable de Caritas Parroquial Montmeló; i Paco Muñoz, autor d'una guia de recomanacions per evitar el malbaratament dels aliments, que va subratllar en aquests moments, quan el nombre de famílies amb necessitats alimentàries no para de créixer, "no ens podem permetre que es perdin tants aliments en la cadena de distribució alimentària i en el consum domèstic".
El 32% dels aliments es malbarata
Muñoz va mostrar les xifres del malbaratament alimentari a Catalunya. Prop d'un 32% de la producció d'aliments es malbarata: es perd al camp o als centres de producció, en bona part perquè els costums alimentaris i els requisits de la distribució converteixen en inservible una part de la producció; i es perd en les llars i en els centres de consum per manca d'una bona cultura de compra o consum.
Les persones ateses al Rebost dels aliments frescos de Montmeló són famílies usuàries del departament de serveis socials de l'Ajuntament que es troben en situacions socials de risc. El repartiment el porten a terme voluntaris de Càritas Parroquial Montmeló. Quan es compleixen tres mesos de la posada en funcionament del projecte, s'han repartit aliments a més de 200 famílies, el que suposa un total de 659 persones, de les quals un 38% són infants.
Com funciona el programa?
El programa funciona gràcies a la col·laboració entre l'administració local, empreses i comerços, entitats sense ànim de lucre i el treball de persones voluntàries. L'Ajuntament de Montmeló ha contractat una persona (aturat de llarga durada) i ha posat a disposició del projecte un vehicle que dos cops per setmana recull els excedents alimentaris de supermercats i comerços i els trasllada als magatzems de Caritas Parroquial. Gràcies a la donació d'empreses com Fagor, i de particulars, els magatzems de Caritas disposen de frigorífics i congeladors adequats per mantenir l'aliment en bon estat.
Finalment, un grup de voluntaris reparteix els aliments recaptats entre les famílies que els serveis socials de l'Ajuntament de Montmeló deriven cap a aquest servei, juntament amb la resta d'aliments del Banc dels aliments del municipi. Per tal de portar a terme aquest projecte, s'han signat acords de col·laboració amb supermercats del municipi i s'ha fixat un protocol de recollida de les minves. I finalment, algunes empreses del municipi aporten mensualment aliments frescos d'acord amb les necessitats expressades pels responsables del Rebost i se'n fan càrrec del cost dels mateixos.