Montornès rememora la lluita veïnal del franquisme

Les places del Poble i de l'Esglèsia i la masia de Can Saurina són les protagonistes d'una visita guiada pels indrets que van ser escenari de les protestes veïnals i obreres durant la postguerra i la transició

Publicat el 07 de juliol de 2014 a les 21:00
Un moment del recorregut de dissabte, a la plaça de l'Esglèsia, a Montornès Nord Foto: Aj.Montornès

Un grup de veïns ha pogut rememorar aquest cap de setmana la història recent de Montornès del Vallès, tot recorrent alguns dels escenaris més emblemàtics de la lluita social i obrera durant el franquisme i la transició.

L'activitat, que es va celebrar aquest darrer dissabte al matí, va ser conduïda per Emilio Sánchez, membre del Centre d'Estudis de Montornès (CEM), i va comptar amb les aportacions i les vivències de l'escriptor local Xavier Bertran i de Manuel González, veí i gran activista de l'època.

Les places com a testimonis de les protestes socials

La plaça del Poble va ser el punt de sortida del recorregut amb la primera parada a la plaça de l'Esglèsia, on hi ha el temple de Nostra Senyora del Carme. Les despeses per la construcció d'aquest edifici religiós van ser sufragades pel veïnat als anys 70 del segle XX.

La visita guiada va acabar davant la masia de Can Saurina, edifici de l'Ajuntament de Montornès entre els anys 1944 i 1978. Avui la masia està situada a la recentment inaugurada plaça de la República. En aquest espai es van concentrar l'any 1977 veïns de Montornès Nord, tot esperant el resultat del Ple que estava considerant les reivindicacions d'urbanització i millores del barri.

La celebrada aquest cap de setmana és la primera d'una sèrie de visites guiades que el Centre d'Estudis del municipi té previst programar amb un rerefons històric.

Foto: CEMV

Protesta de veïns de Montornès Nord per a la millora del barri davant l'Ajuntament (Can Saurina, 1977). Foto: AMMV