Palautordera també aposta per la Ruta de la Tordera

Els 15 ajuntaments adherits ho veuen com una oportunitat per fer conèixer el seu patrimoni natural

Publicat el 13 d’abril de 2012 a les 18:10
D'esquerra a dreta: Ramon Arabia, Jordi Xena, Josep Antoni Frias i Marc Corominas. Foto: DBM

L'Ajuntament de Santa Maria de Palautordera decidirà en una propera junta de govern adherir-se al projecte "Ruta de la Tordera" que des de l'any 2010 està impulsant el Consell Comarcal de La Selva, responent a una iniciativa de l'Ajuntament d'Hostalric. Aquesta setmana, l'alcalde de Palau, Jordi Xena, i el regidor de Turisme, Ramon Arabia, s'han reunit a Hostalric amb l'alcalde d'aquest municipi, Josep Antoni Frias, i Marc Corominas, responsable de Desenvolupament del Consell Comarcal de La Selva, per conèixer de primera mà quines són les perspectives del projecte que té per objectiu enfortir l'economia de tots els pobles torderencs.

Tots els ajuntaments i administracions implicades veuen el projecte com una ocasió per poder fer conèixer el patrimoni natural i cultural mitjançant el turisme fluvial i, per això, valoren el fet que la conca de la Tordera es troba en una situació privilegiada per a una iniciativa d'aquestes característiques: comunicacions excepcionals, la Costa Brava, infraestructura turística, paisatges naturals de costa i de muntanya i patrimoni cultural, entre d'altres consideracions que permetin explotar territoris interiors de la conca com un producte turístic de caràcter ecològic-cultural molt atractiu.

Desenvolupament territorial
El projecte Ruta de la Tordera estructura un marc de col·laboració pública i privada entorn de la dinamització dels recursos naturals, culturals i immaterials vinculats al riu Tordera i la seva conca. El projecte abasta municipis de les comarques del Vallès Oriental, la Selva i el Maresme i s'inicia entorn de la proposta de crear una ruta que integra un doble vessant de vertebració territorial i de recurs turístic. Actualment són ja 15 municipis els que han signat un document d'adhesió al projecte.

El que es busca és potenciar rutes de senderisme i cicloturisme per atraure un visitant respectuós amb el medi ambient i intertessat en el territori que visita i alhora convertir-se en un eix d'activitat per a les empreses de serveis, per al comerç i per als equipaments disponibles en aquests municipis, que han de trobar un eix comú per treballar conjuntament, generar ofertes complementàries o promocionar-se conjuntament, actuant com una unitat territorial de desenvolupament.

La Ruta de la Tordera, a més del propi itinerari senderista i cicloturista que s'inclouen a la memòria valorada, també incorporarà altres elements clau en un futur proper, com a equipaments de referència en cada municipi (centres existents, o nous, que tindran un focus temàtic sobre la Tordera) i itineraris secundaris circulars de petit recorregut lligats a la ruta.

La Tordera des del seu naixement a les fonts de Sant Marçal fins a la desembocadura fa un recorregut de 66 quilòmetres travessant els termes baixmontsenyencs de Fogars de Montclús, Montseny, Sant Esteve de Palautordera, Santa Maria de Palautordera, Sant Celoni i Hostalric, a més de la branca de la riera d'Arbúcies, un dels efluents més cabalosos de La Tordera, que afecta a Arbúcies, Sant Feliu de Buixalleu i Hostalric.