
L'Associació de Propietaris del Montseny i l'empresa Rebrot i Paisatge han signat un conveni de col·laboració pel subministrament de biomassa forestal pel seu aprofitament energètic. Les dues entitats plantegen un acord estable en el temps, que té com a primer pas el subministrament de fusta en tronc per a la producció de pèl·let, amb la voluntat de crear una marca de qualitat “Montseny” per a un producte d'altes prestacions energètiques i total garantia ecològica.
La col·laboració esdevindrà plena en el moment que sigui operativa la central de cogeneració amb biomassa forestal que Rebrot i Paisatge té en projecte a la Garriga. La central encara està en procés de tràmit i aprofitarà residus forestals.
L'interès dels propietaris forestals
Durant l'acte de signatura de l'acord -que es va celebrar a la seu del Centre Pilot de Suport
Innovació, adscrit a la Fundació Universitària Martí l'Humà de la Garriga (el Vallès Oriental)- el president de l'Associació de Propietaris del Montseny, Josep Mataró i Clopés, va posar de relleu l'interès de la propietat forestal en els projectes que ofereixen una sortida viable al sector silvícola.
"Donades les característiques del bosc mediterrani, la valorització energètica de la biomassa -sigui per la fabricació de pèl·lets (un biocombustible sòlid amb altes prestacions calòriques), sigui per la generació d'electricitat i calor- és un pas obligat si es vol reactivar aquest sector, actualment fora del mercat" va explicar Mataró. Una bona gestió silvícola permet diferenciar tres fraccions: una primera, de major talla, amb potencialitat d'usos i, per tant, vendible en el mercat; una segona, també de fusta noble però de dimensió inferior, per a la producció de pèl·lets; i finalment una tercera, l'anomenat residu vegetal forestal, és a dir, tot el brancatge que no pot tenir usos posteriors, que serviria per alimentar una planta com la que Rebrot té en projecte a la Garriga.
Per la seva banda, Carles Vilaseca, director de Rebrot i Paisatge, va il·lustrar el circuit que
permet reactivar la cadena de valor centrada en la gestió del bosc, a partir de l'aprofitament energètic de la biomassa. Finalment, Xavier Martí, vicepresident de l'Associació de Propietaris va deixar clara el futur de l'acord: “no té sentit anar a buscar combustibles fòssils a mils de quilòmetres i no aprofitar les fonts renovables que tenim a la porta de casa”.
- Presentació de l'acord APM-Rebrot i Paisatge (pdf)