Presentació dels nous números de la revista Lauro

Publicat el 29 de juny de 2005 a les 12:13
Avui, a partir de les 19h.30, al Museu de Granollers es farà la presentació dels números 26 i 27 de la revista Lauro, que edita el mateix Museu de Granollers. En aquest número doble destaca el reportatge ''Josep Escobar, la persistència d'un clàssic'', que tracta les iniciatives que s'han anat executant per reconèixer la tasca d'aquest ninotaire, des que el 1994 l'Ajuntament de Granollers va crear el Premi Josep Escobar de promoció i distinció d'autors no professionals de còmic. Aquesta primera acció ha estat el punt de partida de noves propostes que s'ha anat duent a terme al voltant de la figura d'aquest dibuixant: la cessió per part de la família a l'Hemeroteca Municipal Josep Móra de part del seu llegat; la decisió de la Comissió de Nomenclator de dedicar-li un carrer; o la proposta futura de fer una exposició itinerant coproduïda per la Diputació de Barcelona i el Museu de Granollers que permeti valorar, actualitzar i restituir la creativitat de Josep Escobar.

A més a més de la monografia sobre Escobar, en aquest número de Lauro es recullen un conjunt de treballs amb una especialització ben diversa. El primer treball, a càrrec d'un equip d'arqueòlegs de l'associació Fides, resumeix els resultats de les darreres intervencions al poblat ibèric de la Torre Roja (Caldes de Montbui–Sentmenat). El següent treball ha estat realitzat per la professora d'història medieval de la Universitat de Barcelona, Mercè Aventín, que presenta la història de la família Tagamanent, que en el període medieval va habitar el castell homònim situat a l'últim contrafort del massís del Montseny. El geògraf de l'editorial Alpina, Josep M. Musachs, valora en un altre reportatge l'aportació per a aquesta editorial granollerina, a la qual va entregar bona part dels seus esforços Salvador Llobet. Finalment, la revista inclou un article sobre la mongeta del ganxet, aquesta varietat tan apreciada que s'ha cultivat especialment a la nostra comarca i sobre la que s'estan fent esforços per demostrar la viabilitat dels models productius basats en espècies de superior qualitat. Francesc Casañas, membre de l'Escola Superior d'Agricultura de Barcelona (Universitat Politècnica de Catalunya), explica les característiques d'aquesta varietat, les mesures de protecció aplicades, els sectors implicats en el nou marc productiu i les perspectives de futur d'aquesta mongeta del ganxet "recuperada".

Una entrevista amb la jove artista Glòria Serra, un article sobre l'Ecomuseu del Moianès i les seccions habituals completen aquest número doble en la presentació del qual s'oferirà un tast de productes de qualitat (mongeta del ganxet, pa de Gallecs...) ofert pel Consorci de l'Espai Rural de Gallecs.