
Primeres passes per envoltar el Circuit de Montmeló d'equipaments i serveis relacionats amb el món del motor. Aquest dimecres s’han reunit representants del Govern, dels ajuntaments vallesans implicats, del Circuit de Catalunya i del RACC per començar a establir les bases del Pla director urbanístic que ha de permetre que el traçat passi a ser un pol d’activitat econòmica, tot impulsant activitats d’oci i de serveis relacionats amb el món del motor, inclosos hotels i zones comercials. L'objectiu és enfortir la posició del Circuit com un equipament de competitivitat territorial. I tot això passa per redactar un Pla director urbanístic (PDU) oblidat durant anys.
El 2008, el llavors departament de Política Territorial i Obres Públiques va acordar iniciar la redacció del PDU del Circuit de Catalunya, una infraestructura que abasta part dels termes municipals de Montmeló, Granollers i Parets del Vallès. En aquell moment feia vint anys de la redacció del Pla especial d’assignació d’usos que va permetre construir el traçat i es feia patent la necessitat d’un nou marc urbanístic per fer front a les demandes i necessitats d’una instal·lació de màxim nivell.
Gran acord supramunicipal
Tot i això, el PDU no es va arribar a formular en aquell moment, motiu pel qual el departament de Territori i Sostenibilitat, empès per les demandes dels ajuntaments, va decidir impulsar de nou la redacció del PDU el passat juliol de 2012. Aquest dimecres s’ha donat un pas endavant amb la reunió del director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra; el director d’Incasòl, Damià Calvet; el director general del Circuit, Salvador Servià; el director de l’àrea esportiva del RACC, Aman Barfull; l’alcalde de Montmeló, Antoni Guil; l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral i l’alcalde de Parets del Vallès, Sergi Mingote, i altres representants d’aquestes entitats.
Segons s'ha detallat en la trobada, l'objectiu principal del PDU serà constituir un marc d’acord supramunicipal per tal de dirigir el model urbanístic cap a un desenvolupament equilibrat dels municipis, compatible amb les necessitats derivades de la gestió del Circuit. El nou document realitzarà una diagnosi de l’àmbit territorial on s'ubica aquesta infraestructura i establirà els criteris urbanístics que han de permetre revisar l’ordenació actual.
Entre les bases del PDU hi ha el replantejament de la mobilitat, amb l’ordenació d’accessos i aparcaments; l’adequació dels paràmetres urbanístics vinculats a l’edificació i als usos, que garanteixin la correcta implantació de les edificacions vinculades al Circuit; la implantació dimensionada de les xarxes d’infraestructures tècniques que són necessàries per al funcionament de la instal·lació; la inclusió dels requeriments per a la integració ambiental i paisatgística del traçat per tal de reduir l’impacte de la instal·lació en el seu entorn; definir i ordenar els usos de l’entorn del Circuit; aconseguir l’especialització dels polígons industrials del voltant; i implantar activitats d’oci i de lleure, d’innovació tecnològica i educació.