Thermalia obre una exposició única a l'Estat sobre termalisme

Publicat el 12 de febrer de 2007 a les 20:05
Per construir aquesta narració històrica, social i científica han col·laborat l'Ajuntament de Caldes de Montbui i el Departament d'Innovació, Universitats i Empresa de la Direcció General de Turisme, a més de particulars i institucions que han cedit materials testimonials de diferents èpoques marcades per la presència de l'aigua termal. De les cessions destaca el lot de material antic d'anàlisis de l'aigua fet pel laboratori Oliver-Rodés, que té més de 100 anys d'història.
 
Gràcies a aquesta col·laboració, la mostra inclou sectors experimentals que interactuen amb les visites, sectors amb mobles, instrumental i documentació de diferents moments de la història (des de la romana fins als nostres dies), sectors explicatius amb plafons i projeccions audiovisuals i, fins i tot, sectors destinats a l'anècdota, com les fotografies de personalitats de diferents èpoques que s'han allotjat als balnearis (el Futbol Club Barcelona, Manolo Hugué, els reis Alfons XIII i Isabel II, etc.).
 
La inauguració
Montserrat Domènech, alcaldessa de Caldes, i Joan Carles Vilalta, director general de Turisme de la Generalitat de Catalunya, van inaugurar diumenge 11 de febrer l'exposició, acompanyats de la resta d'autoritats de la vila i de molts dels col·laboradors que han aportat material i documentació.
 
Joan Carles Vilalta es va mostrar gratament sorprès pel resultat i va assegurar que la seva experiència al territori li permet considerar Thermalia com un dels "principals museus catalans". Vilalta es referia tant a l'exposició que inauguraven com a altres fons del museu, com ara el fons Picasso, el segon més important a Catalunya després del que conté el Museu Picasso de Barcelona.
 
EL RECORREGUT DE L'EXPOSICIÓ
L'exposició ha convertit el Saló Balneari en un recorregut pel temps i els diferents tipus d'informació i d'elements testimonials derivats de l'aigua termal, des de la Caldes romana fins als nostres dies.
 
Recull històric de tres moments
La mostra fa especial incidència en tres moments de la història termal de Caldes de Montbui.
 
La primera és l'època romana, on s'ensenya una restitució hipotètica de tal i com eren les termes en aquell moment, material arqueològic propietat del museu i el mosaic recuperat del carrer Buenos Aires que il·lustra una ciutat emmurallada.
 
La segona és l'època medieval, quan el cristianisme va condemnar les propietats curatives de l'aigua termal i va titllar el termalisme com a bruixeria, fet que va provocar anys de decadència per als establiments que oferien banys.
 
La tercera és l'Edat d'Or del termalisme, a finals del segle XIX principis del segle XX, on s'utilitza com a exemple l'esplendor del Balneari Can Rius. En aquesta part es podrà descobrir, a través d'un microscopi, els materials que formen el subsòl de Caldes i que donen les propietats específiques de l'aigua termal calderina i un testimoni de granit recuperat durant les perforacions a la plaça Font del Lleó que es van fer als anys 90.
 
Tot sobre l'aigua
L'aigua termal per si sola té un pes important en la mostra. El recorregut inclou una explicació del seu origen i un experiment interactiu per descobrir el circuit que segueix des del subsòl fins a la superfície. Les visites també podran manipular una experiència a través de la qual descobriran cada un dels minerals que conté l'aigua termal, quines propietats curatives tenen i sobre quines part del cos.
 
Elements testimonials de tots els temps
L'exposició fa una recreació de diferents espais i temps relacionats amb el termalisme i Caldes de Montbui, entre ells:
-          Un autèntic laboratori d'anàlisi de l'aigua, amb materials cedits pels Laboratori Dr. Oliver-Rodés, de Barcelona, que compten amb més de 100 anys de trajectòria i han estat capdavanters en l'analítica d'aigües de tot l'Estat.
-          La reproducció del despatx del metge de banys, títol amb el quals s'identificava, fins l'any 1932, al director mèdic dels balnearis.
-          Un espai de banys amb elements recuperats del Balneari La Salut i del Balneari Rius, de Caldes, que va tancar les seves portes als anys 90.
-          Un expositor recuperat del balneari Can Rius que va formar part de l'Exposició Internacional de París, l'any 1900, acompanyat amb reproduccions dels cartells de promoció dels balnearis calderins que daten de l'any 1914.
-          Una vitrina amb mostres de la marca d'aigua embotellada calderina que s'ha comercialitzat: Termion (1912)
-          Un recorregut pels nou establiments termals que ha tingut Caldes de Montbui.
-          Un recó dedicat a oficis i tasques per a les quals l'aigua termal va ser un element important, com el boter, el cisteller, els carquinyolis i els safareigs.
 
L'exposició acaba fent un recorregut per l'actualitat i ensenyant els diferents elements de la vila que encara tenen relació amb l'aigua termal: els safareigs, les fonts, les termes, el pou i els balnearis.
 
La cessió del laboratori centenari Oliver-Rodés
El doctor Benet Oliver-Rodés ha fet cessió d'un lot de material antic de laboratori que a principis del segle XX es feia servir per analitzar l'aigua. El Laboratori Oliver-Rodés, que existeix des de l'any 1902, col·labora així en l'exposició permanent que inaugura el Museu Thermalia.
 
El màxim representant avui en dia d'aquesta empresa centenària ha explicat que el material cedit inclou aparells autèntics que el seu avi havia fet servir per analitzar les aigües de tot l'Estat, també les de Caldes de Montbui. Actualment aquests aparells han estat substituïts per eines més modernes i noves tecnologies, però el Laboratori Oliver-Rodés els conserva com a testimoni de tot un segle d'evolució en l'estudi de les aigües d'arreu d'Espanya.
 
El Museu Thermalia serà, a partir de l'11 de febrer, un dels pocs espais de Catalunya on es podrà observar aquest material. Un altre és el Museu de geologia Valentí Masachs, de l'Escola Superior d'Enginyeria de Manresa, on també hi ha feta una cessió de la família Oliver-Rodés.
 
Detall del material cedit pel Laboratori Oliver-Rodés per a la reproducció d'un antic laboratori d'anàlisis d'aigües mineromedicinals
 
VIDRE
-          Dessecador
-          Provetes
-          Matrassos
-          Pipetes
-          Buretes
-          Tubs d'assaig
-          Flascons de vidre topazi
-          Densitòmetre
-          Flascons per prendre mostres per determinar radioactivitat
-          Morter
-          Càpsules de porcellana per evaporar aigua
-          Cristal·litzadors
-          Gradilles per posar els tubs d'assaig i per cultius de microbiologia
 
ALTRE MATERIAL
-          Trípodes
-          Pots de reactius i per anàlisis químiques
-          Metxers de gas
-          Llibres i documentació de laboratori