
Piaggio està estudiant les ofertes de tres grups inversors que s'han interessat en quedar-se la planta de Derbi a Martorelles. Així ho han explicat l'alcalde de Mollet del Vallès, Josep Monràs (PSC), i l'eurodiputada socialista Maria Badia, després de reunir-se aquest divendres al migdia amb la direcció i els treballadors de Derbi. Segons ha detallat Monràs, el director de Derbi Espanya, Pedro Quijada, ha indicat que és tracta de tres grups catalans i espanyols que no tenen cap relació amb el grup italià Piaggio. El batlle ha afirmat que són informacions que conviden a l'optimisme, però també ha recordat que "el temps s'esgota"; el 31 de juliol acaba la producció de motos a la planta de Martorelles.
Monràs i Badia, després de visitar la planta de Derbi i reunir-se amb Quijada i el comitè d'empresa, han explicat que Piaggio té a hores d'ara sobre la taula les propostes de tres grups inversors que s'han interessat en portar a terme el procés de reindustrialització de la planta de Martorelles. El director, però, no els ha desvelat el nom de les empreses ni el sectors a què es dediquen. "Hem tingut la sensació que s'està treballant per donar continuïtat a Derbi", ha expressat l'eurodiputada.
Respostes nítides i clares
Piaggio es va comprometre el novembre passat a reindustrialitzar la factoria vallesana amb empreses del propi grup. Aquest febrer, però, la firma italiana se'n va desdir argumentant que els ajuts de la Generalitat per portar a terme la conversió eren insuficients. L'única sortida viable a partir d'aquell moment era un comprador extern. En aquest sentit, Monràs ha demanat "respostes nítides i clares" de la direcció cap els treballadors de Derbi, i ha reclamat que abans del 31 de juliol hi hagi un acord de reindustrialització per "salvar el màxim nombre de llocs de treball". Derbi compta actualment amb uns 140 treballadors a Martorelles, la majoria dels quals són veïns del Baix Vallès.
Per la seva banda, el president del comitè d'empresa, Diego Moriñas, ha explicat que el veritable objectiu de Piaggio és tancar les plantes vallesanes i italianes "per créixer al mercat asiàtic". En aquest sentit, Badia ha reclamat una política industrial comuna a la Unió Europea per evitar la deslocalització. Segons l’eurodiputada, la solució no passa per "traslladar les empreses perquè d'aquesta manera només desfarem la indústria dels nostres països". "Els països que aguanten be la crisi són els que mantenen la seva industria", ha indicat.