Un informe posa xifres a la desigualtat en l'àmbit laboral al Vallès Oriental

Les dones pateixen més atur i menys contractació

Publicat el 08 de març de 2022 a les 21:42
Actualitzat el 08 de març de 2022 a les 21:49
L'Observatori-Centre d'Estudis del Consell Comarcal ha elaborat una nota informativa on es presenta un recull de les principals dades i indicadors relacionats amb el mercat de treball, analitzats des d'una perspectiva de gènere, "amb la voluntat d'aportar dades i incidir en analitzar la situació de les dones al mercat de treball, i com aquesta situació es diferent respecte als homes". "En aquesta anàlisi es té en compte tant el treball remunerat com el treball domèstic i les tasques de cura, àmbits on la dona té, encara avui, una presència majoritària", destaca.

Els indicadors que es recullen a la nota, elaborats principalment a partir de les dades de l'Enquesta de població activa del quart trimestre trimestre de 2021, "mostren com les dones i els homes presenten realitats diferenciades en el mercat de treball". Així, a finals de 2021 es registra la participació més elevada de dones en el mercat laboral català dels darrers anys. De fet, l'any 2021 s'ha caracteritzat per la recuperació de l'ocupació perduda durant el 2020, arrel de la crisi sanitària. I les dones no han estat alienes a aquesta millora.

Tot i això, cal tenir en compte que al Vallès Oriental l’atur registrat al 2010 era gairebé igual per ambdós sexes, amb un lleuger nombre major d’homes aturats (16.411) respecte a les dones (16.162). Amb el pas dels anys i a partir de l’any 2013, les dones han registrat un atur major que els homes, arribant a dia d’avui a haver-hi una gran diferència entre ambdós sexes amb 13.768 dones aturades (13,2%) en front dels 9.797 (8%) homes a l'atur. 
 
Per edats, les diferències s'agreugen, especialment a partir dels 55 anys, on les dones registren una taxa d'atur del 26,5% i entre els homes la taxa es situa en el 15,3% . Pel que fa a la contractació, els homes es troben per sobre de les dones en pràcticament totes les franges d'edat, sobretot especialment en les edats més joves (des dels 20 anys fins pràcticament els 40 anys).

Alhora, el percentatge de dones amb estudis superiors és més elevat, i de fet "entre les noies hi ha més tendència a la continuïtat formativa que entre els nois, aquesta tendència ja es veu a partir dels darrers cursos d'ESO".

Segons l'Observatori, altres dades com poden ser els salaris i els llocs de treball ocupats per dones, els usos del temps o el risc de pobresa "presenten encara diferències importants entre homes i dones i, malgrat la millora de molts indicadors, la bretxa salarial i la desigualtat en l'àmbit laboral segueix sent evident".

 

   Dona i Mercat de Treball Vallès Oriental by naciodigital on Scribd